Bilinçaltı Nedir

Bilinçaltı Nedir, Bilinçaltı Ne Demek, Bilinçaltı Hakkında Bilgi

Psikanalizin kurucusu S. Freud’a gö­re tüm insanlarda doğuştan varolan özü ve amacı değişmeyen, insana özgü bir enerji deposu vardır, bu bilinçaltıdır.

Çocukluk döneminden başlayarak, istinilmeyen arzular, istekler bilinçten ve sosyal bilinçten (samür) itilerek bilinçaltı­na yerleştirilirler. Öğrenilen, etkisinde kal­dığımız olaylar, toplum tarafından istenil­meyen, kabul edilmeyen bu arzu ve istek­ler bilinçaltında saklanırlar.

S. Freud bu yüzden psikoloji insanın bi­linçaltını incelemelidir der. Çünkü bilinçaltı bi­lincinde içine alan daha geniş bir daire­dir. Bilinçaltında bulunan bu istenmeyen aruz ve istekler ben ve süper (sosyal) ben ile sürekli çatışma halindedir. Bilinçaltın­dan gelen bu enerjiler bilince yön veriyor­sa kişi anormal bir kişidir. Tedavi edilme­si gerekir.

Bilinçaltındaki itilmiş fiiller zaman za­man ortaya çıkarak tatmin olmaya çalışır­lar. itilmiş fiiller rüyalarla, serbest çağrı­şım  yoluyla, dil sürçmeleriyle ve alkol alın­dığı zaman ortaya çıkabilirler. Freud, bi­linçaltındaki itilmiş fiilleri bilince çıkarmak için bir metot da geliştirmiştir. Bu metot psikiyatrinin de temel metodu olan hipnotizma (suni uyutma) metodudur.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.