
Bambu Ağacı Nedir, Bambu Nerede Yetişir
Bambu, Poaceae familyasının Bambusoide- ae altfamilyasından uzun, ağacımsı otların ortak adı. Botanik kaynakçalarında kayıtlı 75’ten fazla cinsine, 1.000’den fazla türüne rastlanırsa da, bazı bitkilere birden fazla ad verilmiş olduğundan bu sayılar çok güvenilir değildir.
Tropik ve astropik bölgelerden ılıman iklim kuşağına kadar yayılmış olan bambuların sayıca ve tür zenginliği açısından en bol bulunduğu yerler Asya’nın güneydoğusu ile Hint Okyanusu ve Büyük Okyanustaki adalardır. Bitkinin, içinde hava boşluğu bulunan odunsu gövdeleri (sapları), kalın bir toprakaltı gövdesinden (köksap) çıkar ve dallanmış demetler halinde büyür. Bu saplar genellikle toprağın üstünde yayılıp gelişerek, başka bitkilerin yaşamasına izin vermeyecek kadar yoğun bir örtü oluşturur. Sapların uzunluğu 10-15 cm’den başlayıp 40 m’nin üstüne kadar çıkabilir. Şeritsi yapraklan saplıdır ve dallardan çıkar; genç şaplardaki yapraklar ise doğrudan doğruya gövdeden çıkar. Bambu türlerinin çoğu ancak yıllarca büyüyüp üredikten sonra çiçek açabilir.
Mobilya ve ev eşyalarının, balık oltalarının yapımında, ayrıca yapı gereci ve bitki desteği olarak çok kullanılan bambular, yalnızca süs bitkisi olarak ya da toprak kaymalarını önlemek için de yetiştirilir. Bazı türlerin genç sürgünleri pişirilerek sebze gibi yenir. Çeşitli türlerin, özellikle Dendrocalamus strictus ile Bambusa arun- dinacea’nın özü ve lifleri kâğıt ve kâğıt ürünlerinin yapımında kullanılır. D. strictus ve benzer türlerin sert ve dayanıklı saplann- dan bazı ülkelerde baston ve mızrak sapı yapılır.
Hemen Yorum Yaz