Avrupa’da Eğitim Sistemi

2012 yılı itibariyle başlayan eğitimde değişmeler ve yenilikler ile Avrupa’ya benzer bir eğitim anlayışına ulaşılmak için çalışmalar yapılıyor. Kimi topluluklar tarafından bu çalışmalar beğeniyle karşılanırken kimi kimseler için bazı değişimler çok gereksiz veya yanlış olarak görülüyor. Türkiye’deki öğrencilerin ve velilerin birçoğu da daha ne gibi yenilikler ile karşılaşacaklarını merak ediyor. Türkiye eğitiminin benzemek istediği Avrupa eğitiminin nasıl olduğunu siz halkımız için araştırdık.

Avrupa eğitiminde şu anda seneye uygulanmak için yürürlüğe konulan serbest kıyafet uygulaması vardır. Bu uygulama çok uzun bir süredir yürürlüktedir ve hiçbir problemle karşılaşmamışlardır. Bunun temel sebebi ise Avrupa’da fakirlik oranının çok alt tabanda olmasıdır. Bunun yanı sıra Avrupa eğitiminde ilkokul adını verdiğimiz 4 yıllık bir eğitim süreci vardır. Bu eğitim sürecinde başarılı olan kişileri direk liseye geçmektedir. Başarısız olan kişiler ise öğretmenlerinin kararı ile meslek lisesine veya ortaokula gönderilmektedir. Meslek lisesini bitiren kişiler hemen bir yere işçi olarak otomatik olarak atanabilir. Belirli bir eğitimden sonra ise kendi işini kurma hakkını elde eder. Ortaokulu okuyup, bitiren kişiler ise lise okumaya hak kazanır. İlköğretimden direk olarak liseye geçen kişiler 8 yıl, ortaokuldan liseye geçen kimseler ise liseyi 4 yıl okurlar. Liseyi bitiren kişiler ise öğretmenlerinin kararları ile istedikleri üniversiteye gidebilirler. Yani kısaca özet geçmek gerekirse Avrupa’da öğrencinin geleceği öğretmenlere bağlıdır. Öğretmenler öğrenciyi yönlendirmektedir.

hollandaegitim

Hollanda’da Eğitim

Hollanda’da bir çocuk için eğitim aktivitesi 4 yaşında başlar. Ebeveynler 4 yaşındaki bir çocuğunu okula gönderme konusunda hürdür; 5 yaşına gelen bir çocuğu ise okula göndermek Hollanda yasalarına göre zorunlu. Hollanda’nın eğitim sistemini ülkemizle karşılaştırdığımızda kademeler arasında benzerlik olduğunu görebiliriz. Ülkemizde olduğu gibi orta dereceli bir okula Hollandalı çocuklar ortalama 12 yaşında başlar. 16 yaşında bitirilen orta dereceli okuldan sonra yüksek öğretime devam etmek kişilerin insiyatifindedir.  Hollandalı öğrenciler tercihini yüksek öğretime başlama ve bitirmeden yana kullanırlar, sebebi ise ortaöğretimi bitiren kişilere nazaran daha kolay ve nitelikli bir işe sahip olabilmek. Öte yandan Hollanda’da eğitim için belirli yaş sınırları yoktur. Kişiler diledikleri yaşta diledikleri öğretim kurumuna kayıtlarını yaptırabilirler.

almanyaegitim

Almanya’da Eğitim

Eğitimde sosyalizm anlayışını en doğru uygulayan ülkelerden biri Almanya’dır. Alman hükümeti eğitime ciddi derecede önem verir ve bir öğrencinin ilk kaydından yüksek öğretim mezuniyetine kadar kendisine doğrudan ekonomik destek sağlar.  Öğretim kademeleri bizimkinden biraz farklılık gösterir. Ülkemizde kreş adıyla faaliyet gösteren kurumların işlevi Almanya’da eğitimin bizzat bir parçasıdır. 2 ile 6 yaş arasındaki çocukların gittiği bu kurumlara zorunlu olmamasına rağmen Alman vatandaşlarının hemen hemen hepsi çocuklarını gönderir. Çocuk yuvasından sonra 4 senelik ilköğretim evresi başlar ki Almanya’da bu eğitime “Grundschule” adı verilir. Bu okuldan sonra çocuğu belirli bir mesleğe yönlendirme ekseninden hareket eden ve eğitim süresi 6 yıl olan Realschule (Ortaokul) eğitimi başlar. Ortaokuldan sonra eğer öğrencinin belirli bir meslek dalında yetiştirilmesi uygun görülmüşse Hauptschule’ye gönderilir. Hauptschule eğitim süresi 5 yıldır ve dersleri basittir. Ülkemizdeki meslek liseleriyle benzer özellikler gösterir. Eğer öğrencinin ortaokuldan sonra, daha nitelikli bir eğitim alması yönünde bir karar alınmışsa bu durumda Gymnasium’a gönderilir. Gymnasium ülkemizdeki düz liseler ile benzerdir ve amaç nitelikli kişiler yetiştirmektir. Eğitim süresi 9 yıldır.

tabletii

Fransa’da Eğitim

Fransa’da Almanya’da olduğu gibi 2-6 yaş arasında çocuklar çocuk yuvalarına gönderilir. Bu yuvalardaki eğitimin amacı ilkokula hazır öğrenci yetiştirmektir.  16 yaşına kadar zorunlu eğitim devam eder. İlkokul yaşı 6-11 arasıdır ve bu kademede temel amaç okuma yazmayı öğretmek, temel matematik becerilerini kazandırmaktır. Ortaokula 10 yaşından sonra başlanır ve 14 yaşına kadar devam eder. Bu okuldan mezun olan öğrenciler yüksek okula (ülkemizde liseye denk) yönlendirilir. Yüksek okul 15-18 yaş arası öğrencilerden oluşur. Bu okuldan sonra ise yüksek öğretim başlar.

Ülkemizle kıyaslama adına kimi ülkelerin eğitim sistemleri hakkında bilgiler aktardık. Çoğu zaman gündeme gelen bu konu hakkında biraz fikir verebildiysek ne mutlu bizlere. Sistemi değerlendirmesi size kalmış.

derszamani.net

 

 

 

4 yorum

  1. bence eğitim sistemi 4 ay olmalı çünkü bu öğrencilerinde bi sabrı var 9 ay nedir yazıltır günahtır bee bence eğitim sistemi her cocuğun istediği mesleğe göre sersler göremlei ona göre okullar açılmalı sınavlar yerine ders sonu not ortalamalarına göre istediği işe geçmeli ülke git gide batıyor işsizlik oranı artıyor neden çünkü eğtim sistemi yüzünden herkes istediği mesleğe kabuşamıyor neden ders sonu notları yüzünden bence Milli Eğitim Bakanlığı eğitim aistemini yeniden değerlendirip daha az öğrencileri sıkan bunaltmayan bi eğitim sistemi artık cıkartmalı bu teog mesela onun gibi sınavlar yüzünden kaç genç intihar etti haberiniz varmı acaba ….

  2. Öyle eğitim sistemi mi olur? Eğitim sistemi dediğin bizim ki gibi olmalı. Her sene değişmeli. lgs,oks,sbs,ygs,lys, ösys olmalı. çocuklar yarış atı gibi o sınavdan bu sınava hazırlanmalı. sonunu göremediği bir üniversitede bir bölüm kazandırılmalı. 4 sene canını dişine takıp okutulmalı. mezun oldum diye sevinirken çattt diye işsizlik gibi acı gerçekler yüzüne vurulmalı. okadar okuduğu yetmezmiş gibi kpss ye girmeli. olmadı mı ? akademisyen olmak için aless e girmeli. bu kadar aşamada öğretmenlerin öğrencilerin geleceği hakkında hiçbir fikri olmamalı. Derse gir çık müfredattaki dersi ister anlat ister anlatma sonuçta ay sonunda hesabına yatan maaşını bilmeli. Bu işin sorumluları da sürekli değişmeli. mesela Milli savunma bakanı milli eğitim bakanlığına atanmalı.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.