Atatürk’ün Öğrenim Hayatı

Atatürk’ün Öğrenim Hayatı Hakkında Bilgi Kısaca, Atatürk’ün Öğrenim Hayatı Özeti

Mustafa Kemal Atatürk, kısa bir süre Selanik’te mahalle mektebinde okuduktan sonra Şemsi Efendi İlkokulunda eğitimine devam etti. Bu okuldan mezun olduktan sonra Selanik Askeri Rüştiyesi’ne yazıldı. Tatil dönemlerinde dayısı Hüseyin Efendi’nin çiftliğinde çalışıyordu. Okulda Mustafa Kemal’in zeki bir öğrenci olduğu bütün öğretmenleri tarafından kısa zamanda fark edildi. “Kemal” ismini alması da yine okulda gerçekleşti. Matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa, bu zeki öğrencisini sınıftaki diğer Mustafa’lardan ayırmak için isminin yanına Kemal’i de ekledi. İleride bütün Dünya onu “Mustafa Kemal” olarak tanıyacaktı.

Selanik Askeri Rüştiyesi’nden mezun olduktan sonra Manastır’a gitti. 1896 yılında buradaki askeri idadide öğrenimine devam etti. İleride cumhuriyetin kurulması ve Kurtuluş Savaşı yıllarında kendisine en yakın isimler olan Ali Fethi ve Ömer Naci’yi de bu okulda tanıdı. Okulda askeri derslerin yanında yabancı dil eğitimine de çok önem veriyordu. Fransızca dersleri aldı ve dilini geliştirdi. 1899’da askeri idadiyi dereceyle bitirdikten sonra İstanbul’daki harp okuluna kayıt oldu. Aynı başarıyı burada da göstererek 1902 yılında Harbiye’den mezun oldu ve aynı yıl Harp Akademisi’ne devam etti.
Bir yıl sonra bu okuldan kurmay yüzbaşı rütbesini alarak mezun oldu. Osmanlı’nın savaştığı çeşitli cephelerde görev aldı. Askeri ataşelik görevlerini de üstlendi. Okul sıralarında üstün yetenekleri ve başarılarıyla herkesin ilgi ve sevgisini kazanan biriydi. Okuduğu dönemde Osmanlı Devleti’nin boğuştuğu iç ve dış sorunların çözümü için çeşitli çözüm önerileri getirdi ve bu önerileri korkmadan her ortamda paylaşabilecek bir cesarete sahipti. Bu cesaret  ve ileri görüşlülüğü, ona ileride yeni bir ülke kurma yolunu açacak önemli bir etken olmuştur.
1905 yılında İttihat ve Terakki Partisi’ndeki silah arkadaşlarıyla fikir uyuşmazlığı yaşadıktan sonra parti yöneticileri tarafından Şam’a sürgün edildi. Mustafa Kemal’in Şam’da askerlik yaptığı iki yıl, düşünce dünyasının gelişmesindeki önemli zaman dilimlerinden biri olmuştur.
Atatürk
Atatürk’ün Öğrenim Hayatı Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

74 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.