Apse Nedir Diş İltihaplanması Tedavisi

Diş Apsesi nedir, apse nedir nasıl geçer, diş iltihaplanması nasıl tedavi edilir

Diş Apsesi: Diş çürümesi, tedavi edilmediğinde ileride daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Diş çürümesi, zararlı bakterinin diş özünde enfeksiyon oluşması anlamına gelir. Diş özündeki enfeksiyon kısa zamanda dişin diğer taraflarına ve diş köküne kadar gidebilir. Diş etinde ve kökteki enfeksiyon büyüyerek diş etinin şişmesine neden olur. Diş çürüğünün tedavisi için diş kökünün öldürülmesi gerekir. Bunun tek yöntemi kökün öldürülmesidir. Ancak kökü öldürmekle ağrı kesilse de enfeksiyon diş etine doğru yayılır. Çenede irin birikmesine neden olur. Biriken irin şişme yapar. İşte bu şişmeye tıp dilinde diş apsesi denir.

Diş Apse

Diş Apsesinin Belirtileri

–         Dişte zonklama şeklinde meydana gelen ağrı

–         Halsizlik ve yüksek ateş

–         Çok sıcak ve soğuk yiyecekler yerken dişin ağrıması,

–         Lenf düğümlerinde şişme

–         Besini çiğnerken dişin ağrıması

Diş Apsesi Nasıl Teşhis Edilir

Yukarıda yazılan belirtilerin çoğuna sahipseniz vakit kaybetmeden bir diş doktoruna başvurun. Dişinizde apse oluşmuş olabilir.  Doktor uygun bir tedavi yöntemi uygulayarak bu apseyi tedavi edebilir.

Diş Apsesinin Tedavisi

Diş ağrısı şikayetiyle doktora giderken bir ağrı kesici alıp dişinizin ağrısını geçici bir süre için dindirebilirsiniz. Diş apsesinin patlaması sonucu dişin içinde biriken kirli sıvı dışarı çıkar. Bu da ağız  kokusuna neden olur. Bunun için hemen doktora gidip diş tedavinizi yaptırmalısınız. Eskiden diş apsesini tedavi etmek için dişler çekilirdi. Ancak günümüzde tıp teknolojisinde meydana gelen gelişmeler, apse tedavisinin dişi çekmeden de yapılabilmesine olanak sağlar.

Diş hekimi enfeksiyonu engellemek için ilaç tedavisi uygular. Enfeksiyonun başka diş etine sıçraması engellenir. Diş apsesi olan yer, patlatıldıktan sonra bölgenin kuruması için uyuşturma tedavisi uygulanır. Veya diş yuvasına delik açarak apsenin meydana getirdiği baskıyı azaltabilir. Diş yuvası temizlendikten sonra içi doldurulur. Buna rağmen apse devam ediyorsa doktor dişinizde bir kültür testi yaparak aktinomikoz hastalığı olup olmadığını öğrenmek isteyecektir. Bu hastalık varsa farklı bir tedavi yöntemi uygulanır.

Dişte dolgu yapıldıktan birkaç ay sonra tekrar doktora gitmeniz gerekir. Çünkü doktor bu sefer diş etinde tekrar bir büyüme olup olmadığını tespit etmek için röntgen filminizi görmek isteyecektir. Herhangi bir büyüme yoksa tedaviniz tamamlanır. Büyüme devam ediyorsa diş etindeki kökün tamamen alınması için ameliyat gerekebilir.

Tedavi yöntemleri

Kanal tedavisi en uygun apse temizleme yöntemidir. İlerleyen apselerde kök kanal tedavisi uygulanır. Normal kanal tedavisine göre daha ağır bir cerrahi işlem gerektirir.

En son çare dişin kökünden çekilmesidir. Artık fazla uygulanmayan bir yöntemdir. Çekilen dişin yerine yeni bir protez diş (implant) yerleştirilebilir.

Diş eti ve diş arasında kalan apsede doktorlar apseyi temizledikten sonra iyileşmeyi sağlar. Bir daha bu bölgede iltihaplanmanın oluşması engellenir. Bunun acısız bir şekilde yapılması için lokal anesteziyle diş eti uyuşturulur. Ardından iğneyle apse iltihabı temizlenir.

Bazı durumlarda diş ameliyatı da gerekir. Bunun için doktor diş etini inceltir. Burada yeni enfeksiyonların oluşmasını engeller. Diş etlerinde yemek kalıntısı oluşturabilecek boşluklar dolgu tedavisiyle doldurulur. Bu da diş etinde iltihaplanmayı engelleyen bir tedavidir.

Diş Apsesi ve Tedavisi Hakkında Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.