Anlatımın ve Anlatıcının Özellikleri

Anlatımın ve Anlatıcının Özellikleri Nasıl Olmalıdır

Yazma amacınızı belirleyerek bu doğrultuda yazıya başlayın. Amacınız insanların düşüncelerini değiştirmek veya onları bilgilendirmek olabilir. Bu amaçlara uygun bir tarzda yazı yazın.

Öncelikle konuyu belirleyin. Ne hakkında yazacaksanız ona uygun bir yazı stili bulacaksınız. Belirlediğiniz konu hakkında kafanızda bir fikir edinin veya o konuyla ilgili farklı kaynakları okuyun. Seçtiğiniz konuyla ilgili basılı kaynakları takip edin veya konuyla ilgili yazılar yazarken görsel materyallerden yararlanın. Bol bol not alın.

Yazınıza başlamadan önce karalama yapın. İskeleti oluşturun. Konuyu sınırlandırarak ayrıntıya girmeyin. Kullanacağınız kelimeleri önceden belirleyin. Yazınızı giriş gelişme ve sonuç bölümlerine bölerek yazmaya özen gösterin. Girişte anlatılacak konunun ne olduğunu bir iki cümleyle açıklayın. Gelişme bölümünde konunun ayrıntılarına girin, konuyla alakalı örnekler bulun ve bu örnekler üzerinden konuyu açıklayın. Sonuç bölümünde ulaştığınız tespitleri ve kendi düşüncelerinizi yazarak yazınızı bu şekilde bir planlamayla yazmaya başlayın. İlgi çekici bir cümleyle giriş yaparsanız yazınızın devamı merak edileceği için başlangıcı güzel bir cümleyle yapmaya çalışın.

Yazınızı yazarken aceleci olmayın. Güzel işler sabır ister. Sabredin. Yazınız mutlaka başarılı bir çalışma olarak değerlendirilecektir.

Okuyucuyu bir konu hakkında düşündürmek amacıyla girişinizi bir soru cümlesiyle yapabilirsiniz. Veya konuyu bu soru cümlesi etrafında açıklayabilirsiniz. Örnek bir giriş cümlesi:

Hümanizma nedir? Hümanizma, insanın kendine örnek seçtiği bir insanda bütün insanlığı görerek, bularak, severek, insanlığı insanlık yolunda daha ileri götürecek işler yapmasıdır…

Yazınızın gelişme bölümünde seçtiğiniz konunun okuyucu tarafından sıkılmadan okunması için kelimelerle resim yapın. Tasvirlerden yararlanın. İzleyicinin kafasında o konuyla ilgili bir resim oluşmasını sağlayın. Örnek bir tasvir cümlesi: Ayaklarım ağırlaştı birden. Toprak yola girmiştim. Sarıkum’un killi toprağı gene tabanımın altında birikiyor, boynumu uzatıyor, beni sallana sendeleye, sancılı sancılı yürütüyordu. Fenere giden yoldaydım şimdi; az kalmıştı köyden çıkmama. Aklımdan, köy diye geçirmeme güldüm sonra…

Aynı şekilde giriş cümlesinde başka bir yazardan veya eserden alıntı yaparak girmek de okuyucunun dikkatini o konuya doğru çekecektir. Konuyla ilgili bir atasözü, deyim bulmak yazınızın daha akıcı olmasını sağlar. Mesela gurbetle ilgili bir yazı yazacaksak yazıya Faruk Nafiz’in Han Duvarları şiirinde bir kıtayla giriş yapabilirsiniz.

Girişte konunuzla bağlantısı olan bir hikayeyi alıntı yapmak okuyucunun dikkatini çekecektir.

Bir örnek veya konu hakkındaki düşüncelerinizi bölmeden tek bir paragraf içinde yazın. Yazının bütünlüğü açısından paragraf çok önemlidir. Bir düşünceyi birden çok paragrafta anlatmak okuyucunun konuyu anlamasını zorlaştırır.

Öne sürdüğünüz bir düşünce hakkında farklı yazarların ne düşündüğünü de yazınızda belirtirseniz düşüncenizi geliştirerek okuyucuyu ikna etmiş olursunuz. Alıntı yaparken alıntı cümlesini tırnak içinde yazmayı unutmayın. Alıntı cümlesini kendi cümlelerinizle karıştırmayın.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.