
Aile nedir, aile çeşitleri, Aile tanımı kısaca
Aile, toplumun en önemli sosyal kurumudur. Aile bireyleri arasında sıkı bir dayanışma vardır. Bu dayanışmanın temelinde ailenin çıkarları olduğunu söyleyebiliriz. İlkel toplumlarda akrabalık kan bağına bağlı olmadığı halde aynı atadan geldiklerine inandıkları için birbirleriyle akraba sayılırlar. Çağdaş ailede akrabalık kan bağına dayanır.
Aile bireyleri dışa karşı birbirlerini korurlar. Bireyler ailenin mutluluğu için çalışırlar. Çocuk.tabiatı ailede öğrenmeye başlar. Ailede inançları, konuşma kabiliyeti, düşünme fonksiyonlarını geliştirir. Toplum kurallarını ilk önce ailede öğrenir. Davranışlarını aile içerisinde geliştirir. Sevgiyi, saygıyı aile içerisinde öğrenir.
Ailenin çok sayıda tanımları yapılmıştır. Durkheim geniş anlamda aileyi “kendilerini gerçek veya varsayımlı olarak kandaş sayan ve aralarında toplumca tanınmış, karşılıklı hak ve ödevler bulunan kişilerden kurulu bir topluluktur” biçiminde tanımlamıştır.
Aile klan aile yapısından modern aileye (çekirdek aile) doğru bir gelişme göstermiştir.
Türk toplumundaki aile yapısını üç dönemde inceleyebiliriz:
1) İslamiyetin kabülünden önceki dönem,
2) İslamiyetin kabülünden Cumhuriyet’e kadar süren dönem,
3) Cumhuriyet’in ilanından sonraki dönem,
1- İslamiyetin kabulünden önceki dönem: Bu dönemde Türklerde evlenme şekli monogamidir. Kadının aile içerisinde evlenme şekli monogamidir. Kadın aile içerisinde önemli bir yere sahiptir. Devlet yönetimine katılmakta, çocuğun eğitiminden sorumlu olmakta ve mirastan eşit pay almaktadır.
2- İslamiyetin kabülünden Cumhuriyet dönemine kadar olan dönem. Bu dönemde Arap gelenekleri etkisinde kalan Türk toplumu aile yapısında da değişikliklere uğramıştır. Bir erkek birden fazla kadınla evlenebiliyordu. Bu durum kadını geri plana itmiştir. Kadın aile yönetiminde söz sahibi değildir. Boşanmalar tek taraflı olmaktadır.
3- Cumhuriyet’in ilanından sonra aile yapısında değişmeler olmuştur.
Atatürk 1925’te “Bir toplum, bir millet, erkek ve kadın denilen iki cins insandan oluşur. Mümkün müdür ki, bir kitlenin, bir parçasını ilerletelim, diğerini görmemezlikten gelelim de kitlenin tümü ilerlemeye imkan bulabilsin? Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı zincirlere bağlı kaldıkça diğer kısmı göklere yükselebilsin? Şüphe yok, ilerleme adımları, dediğim gibi iki cins tarafından beraber, arkadaşça atılmak ve ilerleme ve yenileşme sahasına birlikte kesin aşamalar yaptırmak lazımdır…” yaptığı bu konuşmasında ailede kadının yerine değinmiş, ailede de yeniliklerin yapılacağı müjdesini vermiştir. Türk Medeni Kanunu’nun 1928 yılında kabulüyle Türk toplumunda aile kendisine yakışır biçimde toplumda yerini almıştır.
Aile şekilleri:
Le Play’a göre aileler:
1- Babaerkil aile
2- Kök aile
3- Kararsız aile olmak üzere üç çeşit aile yapısından söz etmiştir. Tourville, Le Play’nin kök ailesini iki zümreye ayırdı: Böylece şöyle bir aile sınıflaması meydana geldi: .
1- Babaerkil
2- Babaerkilimsi
3- Bireyci
4- Kararsız
Ailenin tarihî gelişimini göz önünde bulundurursak aile şekillerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
1- Klan ailesi
2- Ataerkil aile
3- Agnatik aile
4- Karı-koca ailesi (modern yada çekirdek aile)
İslamiyetten önce monogami değil aksine 40 50 kadınla birlikte olunabilen ve aynı anda sınırsız sayıda kadınla evlilik yapılan bir yapı söz konusuydu. İslamiyet ile birlikte bu poligami belli şartlara en fazla 4 kadınla aynı anda evlilik yapılması emredildi. Ancak erkeklere belirtildi ki sizin için tek kadın daha hayırlıdır! BU GERÇEĞİ SAKLAYARAK İSLAM DİNİNİ KÖTÜ BİR AİLE YAPISINA MEYDAN VEREN, ALAN AÇAN BİR DİN GİBİ GÖSTERMENİZİ ŞİDDETLE KINIYORUM?