Mürekkep Yalamak Deyiminin Anlamı ve Hikayesi

Birçok kişinin dilinden düşürmediği mürekkep yalamak deyiminin anlamı ve hikayesi nedir merak ettiniz mi? Gelin açıklayalım:

Mürekkep Yalamak Deyiminin Anlamı:

Bir konuda derin bir bilgi sahibi olmak, o konuda eğitim ve öğretim görme olmak anlamlarında kullanılan bir deyim olarak dilimizde yerleşik halde bulunmaktadır.

Mürekkep Yalamak Deyiminin Hikayesi:

Eskiden yazılı eserler istinsah edilirdi. İstinsah etmek kopyalamak demektir. Yazılı eserler ancak yazılarak kopya edilirdi. Bunun için bu işi yapanlar özel kalemler ve mürekkepler kullanırdı. Bu iş günler sürebilirdi. Alimler de bu işlerle uğraşırdı. Bir eserin yazılı olarak telif edilmesinde mürekkep kullanılırdı.

Mürekkeple yazarken bir hata olduğunda yazan kiş hemen ıslatarak o anda ıslatamadıysa tükürükle silmeye çalışırdı. Bu nedenle alimlerin silme işlemine mürekkep yalamak denirdi. Hatasını yalayarak düzelten kişiler doğruları daha çabuk öğrenir. Bu da mürekkep yalamış insanların bilgili olduğu anlamına gelir. Bu nedenle de mürekkep yalamak deyimi bilgili insanlar için kullanılan bir tabir olarak kullanılmaktadır. Mürekkep yalamak deyimi o gün bu gündür kullanılmaktadır.

Mürekkep Yalamak Deyiminin Hikayesi Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.