Web sitemize hoşgeldiniz, 22 Haziran 2018

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Karanfiller ve Domates Suyu Cevapları Dörtel Yayınları 153 154 155 156 157

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 153, 154, 155, 156, 157 6. Tema Karanfiller ve Domates Suyu Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Karanfiller ve Domates Suyu isimli bu etkinlik metninde çok güzel bir görüntüye ve kokuya sahip olan karanfiller hakkında yeni bilgiler öğreneceksiniz.

KARANFİLLER VE DOMATES SUYU

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 153 Cevabı

Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.

  • Cevap:

1. Karanfilgillerden güzel renkli çiçekler açan bir süs bitkisi. ()
2. Yağmur suyu biriktirmeye yarayan yer altı su deposu. (Sarnıç)
3. Yapraklan tüylü, çiçekleri salkım durumunda, vitamince zengin, kırmızı, ürünü için yetiştirilen bir bitki. (Domates)
4. Tarlanın tohum ekmek için saban iziyle bölünen bölümlerinden her biri. (Evlek)
5. Güneyden veya güneybatıdan esen ve bazen yağış getiren yerel rüzgâr, kaba yel. (Lodos)
6. En çok el ve ayağın sürekli sürtünmelere uğrayan noktalarında üst derinin kalınlaşması ve sertleşmesiyle oluşmuş deri. (Nasır)
7. Dalından yeni koparılmış, tazeliği üstünde, daha büyümemiş. (Körpe)
8. Süpürge otu. (Funda)
9. Yerleşim merkezi, insan oturan, şeneltilmiş (yer). (Meskün)
10. Gün hesabıyla veya her gün ödenen para, yevmiye. (Gündelik)

2. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 154 Cevabı

Aşağıdaki deyimlerin anlamlarını yazıma. Bu deyimleri birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:

İçine sindirmek

  • Anlamı: Benimsemek, iyice kabul etmek
  • Cümle: Yeni işini iyice içine sindirdi.

Karşı koymak

  • Anlamı: Engel olmaya çalışmak, direnmek
  • Cümle: Hayatı boyunca haksızlıklara karşı koymuş birisidir.

Dağ gibi yığılmak

  • Anlamı: Birikmek, çoğalmak
  • Cümle: Yıkanacak çamaşırlar dağ gibi yığıldı.

3. ETKİNLİK

Hikayenin unsurlarını (olay, yer, zaman, varlık ve şahıs kadrosu) belirleyip yazınız.

Olayın geçtiği yer

  • Cevap: Küçük bir çam ormanı ve deniz ile buluşan doğa ve köy

Olayın yaşandığı zaman

  • Cevap: Belirtilmemiş

Hikâyenin kahramanları

  • Cevap:
  • Kör Mustafa
  • Yazar

Hikâyede anlatılan olay

  • Cevap: Kör Mustafa’nın nasıl çalışıp didindiği ve nasıl çalışkan bir insan olduğu anlatılmıştır.

4. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 155 Cevabı

Okuduğunuz metindeki olayın planını belirleyerek aşağıya yazınız.

  • Cevap:

Giriş bölümünde Kör Mustafa.. anlatıyor. 

Gelişme bölümünde …Kör Mustafa’nın hasta olan gözü ile nasıl çalıştığı….. anlatıyor. 

Sonuç bölümünde …yediğimiz içtiğimiz domateslerin ve domates sularının belkide Kör Mustafa’nın emeği olduğu….. anlatıyor. 

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden öznel ve nesnel yargılara örnekler bulup yazınız.

Öznel Yargılar

  • Cevap
  • Öteki doğru dürüst göz, onun yanında, mahcup, sönük, tatsız tuzsuz, pek de kibirlidir.

Nesnel Yargılar

  • Cevap:
  • Bir gözü sola doğru biraz kaymıştı.
  • Bu arızalı göz, öteki gözden daha parlaktır, daha siyah, daha canlı, daha zekidir.

6. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 156 Cevabı

Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Şiirin sizde uyandırdığı hayal, duygu ve düşünceyi dile getiren bir hikâye yazınız.

  • Cevap:

Ahmet, yoksul bir ailenin en büyük oğludur. Yaşı 17 olmakla birlikte hayatın akışında yaşının üzerinde bir olgunluk edinmiş ve yaşına göre çok olgun ve alçak gönüllü bir çocuktur. Babası, Ahmet çok küçük yaştayken ölmüştür. Babasının ölümünden sonra küçücük elleriyle hayata tutunmuş; annesine ve diğer iki kardeşine bakabilmek için çalışmaya başlamıştır ve aynı zamanda da okumuştur.

Büyük bir azimle gündüz okuyan ve okuldan sonra da çalışan Ahmet, yıllar sonra okulu bitirerek doktor olmuştur. Hem ailesinin geçimini sağlayan hem de okumayı başaran Ahmet, çalışkanlığı sonucunda iyi bir meslek sahibi olmuştur ve annesine daha iyi bir şekilde bakarken kardeşlerini de okutmuştur.

7. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 157 Cevabı

Metinde geçen “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur.” atasözünden yola çıkarak bir şiir yazınız.

  • Cevap:

Yaşadığın yere iyi bak,

Koru, kolla, temiz tut bucak bucak.

Yaşadığın yeri temiz tutmazsan

Orayı götürür pislik varak varak.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Aralarındaki anlam ilişkilerini (yakın-uzak, sebep- sonuç, amaç-sonuç) belirleyip yanlarına yazınız.

  • Cevap:

• Akşamları yemek yemezse zayıflayacak. Yiyip içmesine pek dikkat etmiyor.

  • Anlamlı cümleler: amaç-sonuç

• Sınavın iyi geçtiğini söylüyor. Aldığı puan sınav ortalamasının altında kalmış.

  • Anlamlı cümleler: yakın-uzak

• Ağabeyini karşılamak üzere terminale gitti.

  • Anlamlı cümleler: sebep-sonuç

• Çalışmadığından sınavı kazanamadı.

  • Anlamlı cümleler: sebep-sonuç

• Gezi için para ayırdım.

  • Anlamlı cümleler: amaç sonuç

• Haylaz olduğundan durmadan azar işitiyordu.

  • Anlamlı cümleler: sebep-sonuç

• Sinemaya gitmek için annesinden izin aldı.

  • Anlamlı cümleler: amaç-sonu.

• Mustafa, su bulamadığı için güzel güller yetiştiremedi.

  • Anlamlı cümleler: sebep-sonuç
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. Anonim dedi ki:

    Benim de hoca anladı ama aynen bizim sınıfın yarısı bu siteden hoca yapanlara + atiyor

  2. Elmas Atiş dedi ki:

    Çok teşekkür ederim

  3. Elmas Atiş dedi ki:

    Çok teşekkür ederim

  4. Hazal dedi ki:

    1.sorunun cevabı karanfil

  5. ecem nur dedi ki:

    guzel olmus

  6. RUMEYSAA dedi ki:

    FAYDALI BİR UYGULAMA OLMUŞ TEŞEKKÜRLER

  7. RUMEYSAA dedi ki:

    Buraya girenlerin sadece tembeller ve okulla ilgisi olmayanlar olduğunu düşünüyorlar ama öyle değil.Benim derslerim gayet iyi ama bazen giriyorum siteye.Çünkü insan bazı sorulardan emin olamıyor.Bu ardada çok faydalı bir çalışma olmuş.TEŞEKKÜRLER.

  8. Anonim dedi ki:

    Sizce ben begendim mi

  9. gecem dedi ki:

    çok iyi sayenizde sınıfta tek yapan ben oldunm

    1. Boşver dedi ki:

      Evet ama son soruda bazı yanlışlar var ☺️

  10. mervenur dedi ki:

    cok iyi ama hica malesef anladi

    1. gecem dedi ki:

      sen kimsin acaba

  11. Furkan dedi ki:

    hangi okul,

  12. vahidenur dedi ki:

    çok sağolun çok güzel olmuş birinciyi söyleyen arkadşa teşşekür ederim

  13. anonim dedi ki:

    güzelmiş beğendim

  14. Melisa binici dedi ki:

    Saolun ama hoca anladı 😯

    1. vahidenur dedi ki:

      Vallaha benimkinide hoca anladı ama itiraf ettim için affettide ne eksi nede artı attı

      1. nisa dedi ki:

        bizim hoca anlasada o da bir emek deyip geçiyo

  15. Ece dedi ki:

    Muhteşem olmuş çok yardımcı oldu sağolun

  16. Seda dedi ki:

    Güzel olmuş

  17. Anonim dedi ki:

    Sizden Allah razı olsun

  18. BEŞİRENUR dedi ki:

    1.bulmacanın cevabı “KARANFİL” oluyor ?

  19. şeyma dedi ki:

    valla super olmuş

  20. MUSTAFA GÜDEN dedi ki:

    süper olmuş bunu yapandan allah razı olsun emeğinize sağlık

  21. Berfin dedi ki:

    Ödevleri arkadaş kontrol ediyor bana gelince bunu interetten yazdin demi dedi sen bildigine gore sende bakmissin dedim tmm kimse bilmesin arti atacam dedi meğer butun sinif ayni siteden bakmis sinifca arti aldik ??

    1. Furkan dedi ki:

      hangi okul,

  22. Berfin dedi ki:

    Hoca sn mi yazdn dedi arkadaş internette var aynısı dedi bnde bu benim yazim degilmi dedim hoca nie iftira atiyorsun eksi atti ona arti atti bana yaşasin kötülük???

  23. Anonim dedi ki:

    beğenmedim

  24. KADİR AYDOĞAN dedi ki:

    Bunu yapan alah razı olsun

Yorum Yaz