7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ada Yayınları Sayfa 97 Ahilik Kültürü Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ada Yayınları 5. Ünite Ekonomi ve Sosyal Hayat Sayfa 97 Ahilik Kültürü Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Ahiler, Osmanlı Devleti döneminde pazarda büyük etki sahibi insanlardı. Ahilik sayesinde Osmanlı pazarında ürünlerin kalitesi, güvencesi artmış ve hakkıyla, emeğiyle iş yapmak yerine hile, hurdaya başvuran kimselerin kısa sürede pabucu dama atılmıştır. Bu sayede iş ahlâkı gelişmiş ve yapılan ticaretlerde mutlak bir güven ortamı oluşturulmuştur.

Ahilik Kültürü

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 97 Cevabı

Bizans Döneminde Anadolu’daki şehirlerde ticaret ve el sanatları özellikle Bizans’ın geliştirdiği esnaf teşkilatına bağlı kişi ve milletlerin tekelindeydi. Asya’dan gelen Türk sanatkâr ve tüccarların Bizanslı esnafla yarışabilmeleri ya da orada tutunabilmeleri ancak kendi aralarında bir teşkilat kurarak dayanışmalarıyla mümkün olabilirdi. Anadolu’da Ahilik, bu şartlar altında ortaya çıkmıştır. Buna göre o devirde yaşayan bir esnafın durumunu da düşünerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Esnaflar hangi konulara dikkat ederlerdi?

  • Cevap: Yaptıkları işte güvence, kalite konularına dikkat ederlerdi.

2. Ahiler yan komşusu siftah etmeden gelen müşterilerine, ikinci defa mal satmaz ve onları komşularına yollarlardı. Bu, o dönemin hangi özelliğini gösterir?

  • Cevap: Yardımlaşma, dayanışma özelliklerini gösterir.

3. Ahi Teşkilatını Ahi Baba vekili, esnaf kâhyası ve yiğitbaşları sık sık denetime çıkarlar; esnafı gezerler, işlerin temizlik ve sağlamlığını kontrol ederlerdi. Bu durum halka nasıl yansımış olabilir?

  • Cevap: Halk da bu sayede temiz, güvenilir ve sağlıklı hizmeti esnaflardan almış olabilirler.

4. “Pabucunu dama atmak” deyimi nereden gelmektedir? Bunun Ahi kültürü ile ilişkisi nedir?

  • Cevap: Ahiler, eski dönemlerde özellikle ayakkabıcılar üzerinde büyük denetimler yaparlarmış. Bu denetimler sonucunda, işinde hile olduğu tespit edilen esnafların sattığı ayakkabı, onun damına atılırmış. Bir esnafın damında pabuc bulunması, bu sebepten dolayı onun için büyük bir utanç kaynağı olurmuş ve bir daha o işten ekmek yemesi çok zor olurmuş.

5. Ahiler “Elini açık tut, sofranı açık tut, kapını açık tut, gözünü bağlı tut, beline sahip ol, diline sahip ol.” felsefesine sahiptiler. Bu felsefenin ne anlama geldiğini kısaca yazınız.

  • Cevap: Bu felsefe hoşgörü, dayanışma, yardımlaşma ve kardeşlik anlamına gelmektedir. İnsanların cömert ve ahlâklı olmaları anlamına gelir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.