Çeşme Baskını (Çeşme Deniz Savaşı) Hakkında Bilgi

Çeşme Baskını Tarihi Sebepleri Hakkında Bilgi

Çeşme Baskını, Temmuz 1770’te Ege Denizi kıyısındaki Çeşme limanında Rus donanmasıyla Osmanlı donanması arasında yapılan deniz savaşıdır.

1768-74 Osmanlı-Rus Savaşı sürerken, İn­giltere ve Felemenk’ten alınan modern gemilerle güçlenen Rus donanması, Osman­lı donanmasını yok etmek ve Mora’da Yunanlıları ayaklandırmak için Amiral Aleksey Orlov komutasında Akdeniz’e gir­di. İngiliz danışmanlardan da yararlanarak Ege Denizinde ve Çanakkale Boğazında Osmanlı Devleti’ni güç durumda bırakmayı amaçlayan bir abluka planı hazırlayan Or­lov, Ege Adalarını işgal etmek üzere kuzeye yöneldi. Bu sırada, Kaptanıderya Hüsameddin Paşa’nın komutasındaki Osmanlı donanması İstanbul’a gitmek üzere Çeşme limanından ayrılmıştı. Ama Koyun Adaları önünde bir kalyon arızalanınca donanma demir attı. Rus donanması da aynı yere ulaştı. Bunun üzerine 30 gemiden oluşan Osmanlı donanması Toprak Adası ile Kayalıkburun arasında savaş düzenine girdi.

Rusların üç koldan başlattıkları saldırı, iki tarafın yoğun topçu ateşi ve güverte savaş­ları ile gün batımına değin sürdü. Çeşme limanına çekilen Osmanlı donanması, liman ağzında savunma önlemleri aldı. 6-7 Tem­muz gecesi, Rus gemilerinin top ateşi altın­da limana doğru yönlendirilen ateş gemile­ri, yanaşık düzendeki Osmanlı kalyonlarını tutuşturdu, bütün donanma kısa sürede yandı. Kaptanıderya Hüsameddin Paşa, baştardesi ile Sakız’a kaçtı. Cezayirli Hasan Ağa (Paşa) gemisinin havaya uçmasına karşın kurtulmayı başardı. Çeşme Savaşı’ nın ardından Limni Adasını kuşatan Orlov, 22 Ekim 1770’te Cezayirli Hasan Paşa’ya yenilerek çekilmek zorunda kaldı. Çeşme Deniz Savaşı hakkında Bilgi verdik.

4 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.