Web sitemize hoşgeldiniz, 18 Kasım 2017

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Kişiler 1. Tema İletişim Değerlendirme Soruları ve Cevapları Dörtel Yayınları 31 32

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 31, 32 1. Tema İletişim Değerlendirme Soruları ve Cevapları

Bu etkinlik bölümünde 1. Tema olan ileitşim konusunda öğrendiklerinizi pekiştireceksiniz ve eksiklerinizi etkinlik soruları ile tamamlayacaksınız.

TEMA SONU ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 31 Cevabı

Yıllar önce birkaç arkadaşım bana, konuşurken bazı şeyleri iki üç defa tekrarladığımı bu durumda ise kendilerini ders dinleyen çocuk gibi hissettiklerini ve sıkıldıklarım belirttiler. Bu, onların algısıydı. Bir süre bu konudaki davranışlarımı daha dikkatli gözlemeye başladım. Baktım ki doğru söylemişler. Muhtemelen öğretmenlik alışkanlığının bir uzantısı olarak karşıma aldığım çocuklara ayrıntılı açıklamalarda bulunuyor, “Her- hâlde anlamamışlardır.” diye düşünerek söylediklerimi birkaç defa tekrar ediyordum. Kendi kendime gayret edip bu alışkanlıktan vazgeçtim.
Prof. Dr. Üstün DÖKMEN

A. Aşağıdaki soruları yukarıdaki paragrafa göre cevaplayınız.

1. Arkadaşları yıllar önce yazarı niçin uyarmışlar?

  • Cevap: Bazı şeyleri iki üç defa tekrarladığı için uyarmışlar.

2. Yazarın arkadaşları hangi duygular içindedir?

  • Cevap: Yazarın arkadaşları kendilerini ders dinleyen bir çocuk gibi hissediyormuş.

3. Yazar, uyarılar karşısında nasıl davranmıştır?

  • Cevap: Bir süre sonra dikkat etmeye başlamış.

4. Yazarın, anlattıklarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak için yaptığı tekrarları nasıl değerlendiriyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Bence yanlış. Edebi eserlerde çok fazla tekrar okurları çok sıkar.

5. Sizce bu metnin başlığı ne olabilir?

  • Cevap: Doğru Yazar Olmak

B. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

  • Cevap:

(D) “İnsanın çevresi ile kuracağı iletişim, kendi içinde başlar.” cümlesindeki “kuracağı” kelimesi bir fiilimsidir.
(Y) Aslında fiil olan kelime kök ya da gövdeleri “-an, -ıp, -mek” gibi ekleri alınca türemiş fiil olur.
(D) Bir cümlede ne kadar fiilimsi varsa o kadar yan cümlecik vardır.
(Y) Fiilimsiler de fiiller gibi kip ve kişi eki alır.
(D) Söyleşiler, yazarın seçtiği bir konuda ispat gerektirmeyen samimi anlatımı olan yazılardır.

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 32 Cevabı

Üzerine büyük bir iş alan müteahhit, yirmi kadar işçiye düz bir arazide derin ve uzun bir kanal açtırıyordu. Kanal açılıp bittikten sonra işçilerin başındaki çavuşa çıkarılan topraklarla kazılan kanalların doldurulmasını söyledi. Biraz sonra işçiler müteahhidin şantiyesi önüne geldiler, bu işe devam edemeyeceklerini ve artık böyle bir işte çalışmak istemediklerini bildirdiler. Müteahhit şaşırdı çünkü verdiği ücret o civardaki en yüksek ücretti. Yalnız onlara işin ne için yapıldığını, amacını söylememişti.
Nüvit OSMAY

C. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1, 2 ve 3. soruları yukarıdaki paragrafa göre cevaplayınız.

1. Yukarıdaki metnin ana fikri nedir?
A) Müteahhidin iş yaptırması
B) İşçilerin işi yarım bırakması
C) İşçilere ödenen paranın miktarının çok olması
D) Müteahhitle işçiler arasındaki iletişim kopukluğu

  • Cevap: D

2. Yukarıdaki metinde anlatılan müteahhitle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) İşini takip eden bir müteahhit olduğu
B) İşçilerin hakkını tam ödeyen bir müteahhit olduğu
C) İşçilere, yapılacak işle ilgili sürekli bilgi veren biri olduğu
D) Parayla her şeyi yaptırabileceğini düşünen biri olduğu

  • Cevap: C

3. Metnin ilk cümlesindeki “virgül”, aşağıdaki hangi açıklamaya uygun olarak kullanılmıştır?
A) Yüklemden uzak düşmüş özneleri belirtmek için kullanılmıştır.
B) Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılmıştır.
C) Eş görevli kelimeleri ayırmak için kullanılmıştır.
D) Cümle içinde ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için kullanılmıştır.

  • Cevap: D

4. Aşağıdakilerden hangisi nesnel bir yargıdır?
A) Dil bir iletişim aracıdır.
B) Televizyon kitle iletişiminde başarılı bir araç sayılmaz.
C) Son zamanların en çok kullanılan iletişim aracı bence telefondur.
D) İnternet çoğu zaman bir iletişim aracı sayılmaz.

  • Cevap: A

5. “Kanal açılıp bittikten sonra işçilerin başındaki çavuşa, çıkarılan topraklarla kazılan kanalların doldurulmasını söyledi.” cümlesinde kaç tane fiilimsi vardır?
A) 4 B) 5 C) 6 D) 7

  • Cevap: B

6. “Yalnız onlara işin ne için yapıldığını, amacını söylememişti.” cümlesindeki fiilimsinin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) İsim-fiil B) Sıfat-fiil C) Zarf-fiil D) Ek fiil

  • Cevap: B

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Ahmet Bey güzel konuştu.
B) Cumhuriyet İlköğretim Okulunda okuyorum.
C) İletişimin temelinde dil vardır.
D) Nasretin hoca bir Türk bilgesidir.

  • Cevap: D

8. “Başkalarının anlamakta zorluk çektikleri şeyi, onunla çok yakın ilişki içinde olanlar kolaylıkla anlar.” cümlesindeki fiilimsi ekleri, doğru sırayla hangi seçenekte verilmiştir?
A) -mak, -tik, -la B) -mak, -1ar, -an C) -mak, -tik, -an D) -mak, -lık, -1ar

  • Cevap: A
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. BenimadimA dedi ki:

    Test bolumunde yanlislar var

    1. Serpil dedi ki:

      Hangidi yanlış söyler misiniz ben onu okulda cevaplamam lazım o sayfayi sunucam

  2. Anonim dedi ki:

    çok teşekkür ederim

  3. eylül rüya dedi ki:

    SONUNCU SORUNUN CEVABI C ÇÜNKÜ ADMİN D ŞIKKINDAKİ ‘LAR’ KELİMESİNİ ‘1AR’ DİYE GÖSTERMİŞ AYRICA BİZİM ‘LIK’ DİYE BİR FİİLİMSİ EKİMİZ YOK ZATEN DİĞER ŞIKLARDAKİLERİ DE ELERSEK CEVAP C

  4. MUHAMMET VAROL dedi ki:

    cok tskkür ederim elinize saglık :)

  5. SALİH BUĞRA ÖZSOY dedi ki:

    çok işime yarıyor TEŞEKKÜREDERİM

  6. SaLvAdOr dedi ki:

    Çok iyi Çok sağolun bu arada en büyük GALATASARAY

    1. Esma dedi ki:

      Adamsin gardassss(GALATASARAYYYY)❤❤❤❤

  7. batuhanxzxc dedi ki:

    elinize sağlık tesekkurler

  8. Çooooook güzel kız dedi ki:

    Çok iyi ama cevaplar yanlış

  9. Ahsen dedi ki:

    3. Soru A değil mi

    1. eylül rüya dedi ki:

      banada öyle gelmişti ama mantıklı düşününce a değil

    2. eylül rüya dedi ki:

      bede ilk başta öyle düşündüm ama mantıklı düşününce öyle değil cevap D

      1. Şule Akar dedi ki:

        Cevap B olacak sıfat fiil

  10. 3kral dedi ki:

    allah razı olsun bu işi en iyi siz yapıyorsunuz

  11. Muharrem dedi ki:

    İşime çok yaradı teşekkürler en büyük Trabzonspor 1967

  12. Muharrem dedi ki:

    Çok güzel işime çok yaradı teşekkürler

  13. ayşe nur dedi ki:

    çok mükemel bir şey yapmışsınız

  14. tarkan 😉 dedi ki:

    Hoca dövüyordu şimdi dövmüyor 😉

    1. Gonca dedi ki:

      Neden acaba müdüre şikayetek et

  15. Anonim dedi ki:

    İşime yardı
    Teşekkürler

  16. Anonim dedi ki:

    çok işime yaradı

  17. DAYIYASOR dedi ki:

    adamsınız lan bunu yapana helal olsun diyorum baskada bişi demiyorum

  18. Bilmiyorum dedi ki:

    İşime yarıyor ama bazı etkinliklerin cevapları yanlış çıkıyor

  19. Anonim dedi ki:

    Eyvallah

  20. khushi-arnav dedi ki:

    cok tesekur ederim. Hepsini bitirdim Allah ne muradiniz varsa versin.

  21. KOPYACI dedi ki:

    bu çok işime yaradı TEŞEKKÜRLER

  22. ali dedi ki:

    çok işime yaradı çok teşekürler

    1. Eslem dedi ki:

      Bu çok işime yaradı

  23. ali dedi ki:

    çok işime yaradı sağolun

  24. Lan abiniz geliyor dedi ki:

    Lansaolun ama saygidurusunda durun olum

  25. TÜRK OYUNCU dedi ki:

    Teşekkür ederim çok işime yaradı.

  26. Ben dedi ki:

    Teşekkürler

  27. fatmanur dedi ki:

    Cokkk tesekkur ediyorum

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları