Web sitemize hoşgeldiniz, 21 Eylül 2017

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Eğitimin Hayati Önemi Cevapları Dörtel Yayınları 42 43 44 45 46 47

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 42, 43, 44, 45, 46, 47 2. Tema Eğitimin Hayati Önemi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Bu etkinlik metni sayesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün kişilik özelliklerinden birisi olan eğitime verdiği önem hakkında kapsamlı bilgi sahibi olacaksınız.

EĞİTİMİN HAYATİ ÖNEMİ

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 42 Cevabı

Metnin okunma sürecinde zihninizde oluşan soruları yazınız. Sonra bu soruları arkadaşlarınıza sorunuz.

Cevap:

  1. Soru: Yenileşme hareketinin başarısı ne ile ölçülmektedir?
  2. Soru: Yenileşme hareketleri ile eğitim arasındaki ilişki nedir?
  3. Soru: Cumhuriyetin kuruluş döneminde eğitimin katkıları nedir?
  4. Soru: Falih Rıfkı Atay, eğitimin önemi ile ilgili ne düşünmüştür?

2. ETKİNLİK

Metinden alman aşağıdaki kelimelerin eş anlamlısını veya zıt anlamlısını bulunuz. Sonra bu kelimelerin eş veya zıt anlamlısını cümlelerde kullanınız.

  • Cevap:

çağdaş

  • Eş anlamlısı: Uygar
  • Cümlede kullanımı: Uygar devlet sürekli gelişim gösterirler.
  • Zıt anlamlısı: Bağnaz, ilkel
  • Cümlede kullanımı: Bağnazlık gelişime ve yeniliklere engeldir.

ilerleme

  • Eş anlamlısı: Yol katetme
  • Cümlede kullanımı: Bu işte baya yol katetti.
  • Zıt anlamlısı: Gerileme
  • Cümlede kullanımı: Hastalığında gerileme varmış.

hür

  • Eş anlamlısı: Bağımsız
  • Cümlede kullanımı: Türkiye Cumhuriyeti bağımsız bir ülkedir.
  • Zıt anlamlısı: Bağımlı
  • Cümlede kullanımı: Başkalarına bağımlı olan ülkeler gelişemezler

yoksulluk

  • Eş anlamlısı: Fakirlik
  • Cümlede kullanımı: Fakirlik çalmış bir kere kapılarını.
  • Zıt anlamlısı: Varlık
  • Cümlede kullanımı:Varlıklı insanlar fakirliği bilmezler.

3. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 43 Cevabı

Okuduğunuz metinde düşünceyi geliştirme yollarından (örnekleme, tanık gösterme, sayısal verilerden yararlanma vb.) hangilerine başvurulmuştur? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Tanık gösterme, açıklama

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden öznel ve nesnel yargılı ifadeler bulup yazınız.

Öznel yargı

  • Cevap: “Kalkınmanın akıl ve bilimin önderliğinde gerçekleşeceğine inanan Atatürk’ün millî eğitime büyük
    önem vermesi kaçınılmaz bir sonuçtu.”

Nesnel yargı

  • Cevap: “3 Mart 1924’te hilafet kaldırıldı.”

5. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 44 Cevabı

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinde anlatılanlardan yararlanarak yeni bir metin yazınız.

Türkiye, coğrafi konumu itibariyle Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan bir noktada yer almaktadır. Bu nedenle dünyanın dikkatini üzerine çekmektedir. Sürekli olarak güçlü devletlerin tehdidi altında bir görünüm sergilemektedir. Türkiye, Akdeniz’le Karadeniz’i birbirine bağlayan su yoluna sahip olması ve Akdeniz, Orta Doğu, Avrupa uygarlıklarının kesiştiği yerde olması, petrol kaynaklarına yakın olması bakımından da dünyanın dikkatini üzerine çekmektedir. Türkiye, genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmasının yanında bölgede güçlü bir devlet olmasıyla gelecek tehditlerin karşısında caydırıcı bir rol oynamaktadır. Atatürk’ün dış politikası da bugünkü millî sınırlarımız içindeki Türk Devleti’nin güçlendirilmesine yönelik olmuştur.

6. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 45 Cevabı

  • Cevap: Türkiye, dört tarafı denizler ile çevrili bir ülkedir ve yarım ada şeklinde olan Türkiye, jeopolitik açıdan büyük önem taşımaktadır. Kara ve deniz ulaşımı ve ticareti yönünden büyük bir üstünlüğe sahip olan Türkiye, bu nedenle de bir çok devletin gözdesi olmaktadır.

Eski veya günümüz eğitim sistemini yansıtan, getirdiğiniz görsellerden de yararlanarak Atatürk’ün millî eğitimle ilgili aşağıdaki özdeyişlerinden birini resimle destekleyiniz.

• Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır!
• Halk ve köylüler bana her yerde iş programını şu iki kelimeyle duyurdular: yol ve okul.
• Öğrenci her ne yaşta olursa olsun, onlara geleceğin büyükleri gözüyle bakılmalı ve öyle davranılmak.

  • Cevap: Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır!

7. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 46 Cevabı

“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” sözünü açıklayan bir düşünce yazısı yazınız.

  • Cevap: İlim yani diğer adıyla bilim; eğitimdir, öğrenmektir, merak etmektir. Doğru amaçla kullanılan bilgiler önce insanın kendisini sonra da o ülkeyi kurtarmaktadır. Ancak bilgiyi doğru kullanmak önemlidir. Silahı dolduran barut da bir bilgi ile üretilir ancak insanlığa zarar verir. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. Çünkü ilimin olmadığı yerde bilgi olmaz, eğitim olmaz.

8. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 47 Cevabı

Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümlelerdeki fiilimsileri bulup altını çiziniz. Bu fiilimsilerin oluşturduğu kelime gruplarını belirtiniz.

• Dedikodu yapmayan insanlar, sevilen insanlardır.

  • Cevap: Dedikodu yapmayan insanlar, sevilen insanlar

• Dünyada çalışan kadınların sayısı her geçen gün artıyor.

  • Cevap: çalışan kadınlar, her geçen gün

• Kentimizin çevresini ağaçlandırmaya çalışıyoruz.

  • Cevap: ağaçlandırma

• Babam çok okuyup az konuşmayı sever.

  • Cevap:  okuyup, konuşma

• Köylüler hayvancılık yaparak geçiniyorlar.

  • Cevap: hayvancılık yaparak

• Yaz gelince hep birlikte tatile çıkarız.

  • Cevap: yaz gelince

• Eski arkadaşlarıyla buluşunca geçmiş günleri konuştular.

  • Cevap: buluşunca

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki fiilimsileri birer cümlede kullanınız.

Bilip

  • Cevap: Rica ediyorum bilip bilmeden konuşma.

Okumadan

  • Cevap: Okumadan hiç bir şey olmuyor.

Kurulacak

  • Cevap: Kurulacak yeni bir yuvanın temelleri bugün atıldı.

Gelince

  • Cevap: Oraya gelince o iş öyle değil.

Pişmiş

  • Cevap: Pişmiş kelle gibi sırıtma.

Akan

  • Cevap: Akan suyun önünde oturduk.

Çalıştığı halde

  • Cevap: Çalıştığı halde çocuklarına zaman ayıran anneler var.

Yürüdükçe

  • Cevap: Yürüdükçe tahtalar gıcırdıyordu.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları