Web sitemize hoşgeldiniz, 24 Eylül 2017

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Bilgin İle Hoca Cevapları Dörtel Yayınları 26 27 28 29 30

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 26, 27, 28, 29, 30 1. Tema Bilgin İle Hoca Dinleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Bu etkinlikte dinleme metnini sesli olarak dinleyerek bu metin doğrultusunda etkinlikler yaparak iletişim konusunu inceleyeceksiniz.

BİLGİN İLE HOCA (DİNLEME METNİ)

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 26 Cevabı

Dinlediğiniz metindeki anahtar kelimeleri belirleyiniz. Bu kelimeleri de kullanarak metni özetleyiniz.

Anahtar Kelimeler

  • Cevap: Bilgin, eğitim, hoca

Metnin Özeti

  • Cevap: Çok bilgili olduğu için “Bilgili” olarak isimlendirilen bilgin ile hoca arasında bir bilim diyaloğu geçmektedir.

2. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin karşıt anlamlılarını yazınız.

Cevap:

  • yer: yüceltmek
  • almak: vermek
  • yükselmek: alçalmak
  • son: ilk
  • inmek: çıkmak
  • tek: çok
  • yarım: bütün
  • bilgili: zahil

3. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 27 Cevabı

Aşağıdaki hikâye haritasını dinlediğiniz metne göre doldurunuz.

Bilgin ile Hoca

Kişiler

  • Cevap: Bilgin ve Hoca

Olay

  • Cevap: Bilgin ile hocanın bilgili insanın nasıl yükseleceği konusunda yapmış olduğu konuşma

Yer

  • Cevap: Olayın geçtiği yer sokak

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki sebep – sonuç ilişkilerini tamamlayınız. 

Cevap:

  • Akşehir’e gelen bilgin, kentin en bilgili kişisiyle atışmak istediği için bir duyuru yaptırmıştır.
  • Nasrettin Hoca kıvrak zekâsını ve işlek dilini kullanarak bilgin ile atışmaya başlamıştır.
  • Bilgin, sözlü iletişimi kullanarak sorular sormadığı için hoca bunu fırsat bilerek bilginin sorularına soru yöneltmiştir.

5. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 28 Cevabı

Dinlediğiniz metindeki hangi kahramanın yerinde olmak isterdiniz? Niçin? Duygularınızı açıklayınız.

  • Cevap: Bilginin yerinde olmak isterdim çünkü her şey hakkında bilgisi vardır.

6. ETKİNLİK

Konuşmanızı değerlendiriniz.

Ölçütler Evet Kısmen Hayır

  • Cevap:

işitilebilir sesle konuştum. (Evet)
Tekrara düşmedim. (Kısmen)
Kelimeleri doğru telaffuz ettim. (Evet)
Dinleyicilerle göz teması kurdum. (Kısmen)
Konuşmaya uygun ifadelerle başladım. (Evet)
Konuşmayı uygun ifadelerle bitirdim. (Evet)

7. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 29 Cevabı

Öğretmeninizin anlattığı Nasrettin Hoca fıkrasından yararlanarak bir hikâye yazınız.

  • Cevap: Günlerden bir gün Akşehir’e gelen bilgili bir zaat ile hocanın yolu kesişir. Nasrettin hoca bilginin kendini bilmiş tavırları ile konuşmasına biraz içerlenir ve ona karşılık vermeyi kafasına koyar. Bilgin, bilginin yüceltici bir özelliğe sahip olduğunu savunurken hoca da önce insanın o bilgiyi kullanma kapasitesine sahip olması gerektiğini can alıcı cümleler ile ifade eder. Sonunda bilgin hocayı alt edemeyeceğini anlar ve yola koyulur.

8. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 30 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde geçen fiil soylu kelimelerden hangileri fiilimsi, hangileri türemiş fiildir? Yazınız.

Kentin en bilgili kişisiyle atışmak istediğini söyleyince karşısına Nasrettin Hocamı çıkarmışlar.

  • Cevap
  • Bilgili: Türemiş
  • atışmak: İsim fiil
  • İstediğini: Sıfat fiil
  • Söyleyince: Zarf fiil

Nasrettin Hoca ile bilgin, ertesi gün büyük alanda bilimsel bir tartışma yap­maya karar verdiler.

  • Cevap:
  • Bilgin: Türemiş
  • Bilimsel: Türemiş
  • Tartışma: Türemiş
  • Yapmaya: İsim fiil

Karşılaşma sona erince bilgin açıklamış.

  • Cevap
  • Karşılaşma: İsim fiil
  • Erince: Zarf fiil
  • Bilgin: Türemiş

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki basit cümlelerin yüklemi olan fiili fiilimsiye dönüştürerek cümleyi örnekteki gibi yeniden oluşturunuz.

• Çok dinle.
Çok dinlediği için az konuşuyor.

• Herkesin yüzüne konuşur.

  • Cevap: Herkesin yüzüne konuştuğu için sevilir.

• Öğrenim, akim gücünü geliştirir.

  • Cevap:  Bu işi geliştirmek için çalışıyor.

• Her gün sabah okula gidiyorum.

  • Cevap: Gitmek için daha erken.

• Güzel bir bisikleti oldu.

  • Cevap: Olmak ya da olmamak tüm mesele bu.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları