Yer kabuğu nelerden oluşur hakkında bilgi kısaca özet, Yer kabuğu nedir
Dünya tabakalardan oluşmuş küresel bir yapıdır. 5 katmandan oluşan dünyamızın dıştan içe doğru katmanları şöyledir: Hava küre, su küre, taş küre, ateş küre, ağır küre
Hava küre yeryüzünün üzerini saran atmosfer tabakasıdır. Atmosfer de çeşitli tabakalardan oluşur. Hava küre sayesinde dünya uzay cisimlerinden korunmakta, hava olayları oluşmakta, soluduğumuz gaz karışımı yer almaktadır.
Su küre dünya üzerindeki denizler, göller, okyanuslar gibi tüm su topluluklarından oluşmaktadır. Dünyanın çok büyük kısmı su ile kaplıdır.
Yeryüzüne de taş küre adı verilir. Üzerine bastığımız, altımızda bulunan taş küre pek çok kayaçtan oluşur ve bu kayaçların üstü toprakla örtülüdür. Yani toprak tabakası en üstteki tabakadır. Taş küre dünyanın her yerinde aynı kalınlıkta değildir. Girintili çıktılı, çukurluklu ve tümsekli bir yapısı vardır. Genellikle yüksek bölgeler olan dağlarda çok kalın bir taş küre vardır. Okyanuslar ise içi su dolu çukurluklar olduğundan daha ince taş küreye sahiptir. Ayrıca yerin merkezine yani çekirdek adı verilen kısıma doğru inildikçe sıcaklık çok yüksek değerlere ulaşır. Üzerinde yaşadığımız bu tabaka diğer tabakalardan daha incedir.
Ateş küre ise yer kabuğunun altındaki katmandır ve dünyanın merkezine daha yakındır. Burada insan hayatı mümkün değildir ve çıkardığı lavlar da insanları tehdit eder. Yanardağlardan çıkan lavlar gibi lavların kaynak aldığı bu tabaka da çok sıcaktır ve tüm maddeler yoğun bir sıvı halindedir.
Ağır küre ise dünyanın merkezine verilen addır. Dünyanın merkezinde çok yüksek yoğunluklu metaller bulunur. Bunlar demir ve nikel gibi metallerdir. Ateş küredeki gibi ağır kürede de sıcaklık değerleri çok yüksektir. Hatta ağır kürenin sıcaklık değerleri 4000-4500 dereceye kadar ulaşır; yani ateş küreden daha sıcaktır. Bu sıcaklık değerlerine maruz kalan maddeler aslında buhar fazında olmalıdır ancak dünyanın merkezinin katı olması, dünya üzerindeki tüm basınçların birlikte oluşturduğu yüksek basınç değerlerine bağlanmaktadır.
Yer Kabuğu Nedir Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.
benim fen ödevimdi çok yardımcı oldu teşekkürler yer kabuğu hakkında kısa bilgi çok açıklayıcı yazılar yazmışsınız diğer sayfalarda baştan savma şeyler yazıyordu
Benim hiç yardımcı olmadı😡
sayenizde bu konuyu çok iyi anladım yer kabuğu ne demek ödevimi yaptım.
İşte bu iyi oldu sosyal ödevimizdi yer kabuğu ne demektir diye arıyordum bunu yazabilirim.
Ama sadece bu ffen ödevi değilmi nasıl osyal bizimki fendi ben beşe gidiyorum nasıl oldu anlamadım
yer kabuğunun tanımı lazımdı benim de işime yaradı yani ne yalan söylim.
Çünkü. Çok var
çok güzel
merhaba arkadaşlar.Ben elif.sayfanız gerçekten çok güzel çok beğendim.size bir sorum olacak:”deprem nasıl oluşur?”.sorum buydu.diğer sayfalarda arıyorum ama bulamıyorum ve çok saçma yazmışlar.lütfen soruma cevap verin:(.gerçekten ama gerçekten bu soru benim için çok önemli ve çok önemli bir ders.birazda acele edebilirseniz daha çok sevineceğim.
Deprem nedir?
Yerkabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi (fay kırılması) ya da yanardağların püskürme durumuna geçmesi nedeniyle oluşan sarsıntı, yer sarsıntısı, hareket, diğer adıyla zelzele.
depremDepremler genellikle fayların çatlamasıyla yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler Sismometre ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da Sismoloji denir. Depremin şiddeti Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı şiddetteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü şiddetteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür.
ben yaptım ama olurmu?
teşekkürler fen performansı için işime çok yaradı