Yakup Kadri Karaosmanoğlunun Hayatı

Yakup Kadri Karaosmanoğlunun Hayatı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kimdir Kısaca

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Hayatı

Kahire’de 27 Mart 1889 yılında dünyaya gelen yazar, ilköğretim eğitimini Manisa’da başlayan yazar, 1903 yılında İzmir İdadisi’ne kayıt oldu. Babasının ölümünün ardından Mısır’a döndü ve eğitim hayatını İskenderiye’de bir Fransız okulunda bitirdi ve 1908 yılında başlamış olduğu İstanbul Hukuk Fakültesini bitiremedi 1909 senesinde Fecr-i Ati topluluğuna katılan yazar 1916 senesinde İsviçre’ye gitti ve üç sene kadar İsviçre’de kaldı. İkdam Gazetesinde yazılar yazarak savaş yıllarında Kurtuluş Savaşını destekleyen yazarlardan biriydi. 1921 senesinde Ankara’ya giden yazara bir takım görevler verildi.

yakup kadri

1923 senesinde Mardin’den 1931 senesinde Manisa’dan milletvekilliği yaptı. Bir taraftan da gazetecilik ve yazarlığa devam etti. 1932 senesinde kadro dergisinin kurulmasında Vedat Nedim Tör, Şevket Süreyya Aydemir, Burhan Asaf Belge ve İsmail Hüsrev Tökin ile birlikte yer aldı. 1934 yılında bazı görüşleri radikal bulunduğundan ötürü kadro dergisinde görevine son verildi ve Tiran’a elçi olarak atandı. Ardından 1935 senesinde Prag, 1939 senesinde La Haye, 1942 Bern, 1949 Tahran, 1951′ de tekrar Bern’e elçi olarak atandı. 27 Mayıs 1960 senesinden sonra Kurucu Meclis Üyesi olarak seçildi ve son siyasi girişimi olarak 1961-1964 seneleri arasında Manisadan milletvekili seçildi. 13 Aralık 1974 senesinde Ankara’da hayata veda etti.

Servet-i Fünun , Ümit, Resimli Kitap gibi dergilerde yazarlığa adımını atan yazar. Fecri aticilerin sanat için sanat sergilediği bu dönemlerde Niravana isimli bir otun, makale, deneme , şiir, düzyazı, öykü yazdı.

Balkan savaşından sonra 1.Dünya Savaşının olmasının ardından ülkede sanat anlayışı değişti. Türklerin bazı dönemlerinin anlatıldığı eserler yapılmaya başlanmıştır. Kiralık Konak I. Dünya Savaşından önceki dönemi Hüküm Gecesi II. Meşrutiyet dönemini, Sodom ve Gomore Mütareke Dönemi’nin, Yaban; Kurtuluş Savaşı dönemini, Ankara, Cumhuriyet’in ilk senelerini, Bir Sürgün II. Abdülhamid Dönemi’nin anlatıldığı eserlerdir. Panorama 1923-1952 senelerini anlatmaktadır.

Yakup Kadri Karaosmanoğlunun Hayatı Özet Kısaca Yorumlarınızı Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.