Yakıt Nedir Kaça Ayrılır

yakıt türleri nelerdirGünümüzde sanayi etsislerinde enerji elde etmek ya da ısınma ihtiyacımı karşılamak için yakıtlara ihtiyaç duyarız. Öncelikle yakıt tanımını yapalım: Yakıt; hava, oksijen veya oksijenli bir gaz karışımı ile temas ettiğinde yanarak ısı çıkaran maddeye verilen isimdir. Geçmişten günümüze kadar kullanılan en eski yakıt çeşidi ise odundur.

Günlük yaşantımızda ve sanayi tesislerinde kullandığımız yakıtlar mineral veya bitkisel kaynaklıdır. Çünkü yeryüzünde yaşayan ve ölen canlıların fosilleri yani kalıntıları toprağa kaştıktan sonra bu atıklar milyonlarca yıl sonra yakıt olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda kok kömürü olarak bilinen yakıt da toprağa karşıan bitki kalıntılarının başkalaşması sonucunda meydana gelmektedir.

Sıvı yakıtlardan günümüzde en yaygın olarak kullanılan ve en önemli olan yakıtlar benzin, gaz yağı ve alkoldür. Benzin; rafineride bir çok yan ürünün elde edilmesi açısından ve kolay kullanılması açısından en önemli sıvı yakıttır. Günlük yaşantımızda en fazla kullanılan gaz yakıtlar ise; kokhane gazı ve doğal gazdır.

YAKIT ÇEŞİTLERİ:

Katı Yakıt: Fosil yakıtlar ve diğer yanıcı maddeler katı yakıtlar grubuna girmektedir. Özellikle odun, kömür ve linyit gibi yakıtlar eb fazla kullanılan katı yakıtların başında gelmektedir. Bu yakıtlara ek olarak tezek, küspe, fındık kabuğu, ceviz kabuğu gibi yanan katı maddeler de katı yakıt olarak kullanılır.

Sıvı Yakıt: Ham petrolün işlenmesi sonucunda meydana gelen benzin, mazot ve gaz yağı gibi maddeler en çok kullanılan sıvı yakıt çeşitleridir. Bu sıvı yakıtların yanı sıra etil alkol, metil alkol gibi yanıcı maddeler de sıvı yakıt grubuna girmektedir.

Gaz Yakıt: Gaz halinde yanan maddeler gaz yakıtlar grubuna girmektedir. Petrol ürünleri işlenerek elde edilen likit petrol gazı (LPG), doğal gaz, hava gazı, hidrojen, metan ve propan gibi gazlar en yaygın kullanılan sıvı yakıtlardır.

Yakıt Nedir Yakıt Çeşitleri Nelerdir Hakkındaki Yorum ve Görüşlerinizi Yorum Alanından Hemen Bize Yazın. 

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.