Türküler Nasıl Doğmuştur

Bu sayfamızda türküler nasıl doğmuştur sorusunu cevaplandırarak, türkü hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Sözlü edebiyatın en güzel ürünlerinden olan türküler kendilerine ait bir ezgi ile söylenen türlerin geneline halk edebiyatında verilen isimdir. Türküler bazen taşıdıkları özelliklere göre ağıt, deyiş, ninni gibi farklı isimler de alabilmektedir. Türkü, anonim halk edebiyatı nazım şekillerinden bir tanesidir. Türkülerin genellikle ilk söyleyeni belli olmasa da zaman zaman sahibi belli olan türkülere rastlamak da mümkündür. Kaynağı belli olmayan bir şekilde doğmuş olan türküler aradan belli bir zaman geçtikten sonra halk tarafından benimsenerek dilden dile paylaşılır ve türküler bu sayede günümüze kadar ulaşmış olmaktadır.

Türküleri diğer halk şiiri türlerinden ayıran en önemli özelliği kendisine has bir ezgisinin bulunmasıdır. Türkü söylemeye eski zamanlarda türkü yakmak tabiri kullanılmıştır. Kaynaklara göre türkü kelimesinin kökeni de Türk kelimelisinden gelmektedir. Türk kelimesine eklenen Arapça –ü eki ile birlikte kelime Türklere özgü anlamını taşıyan türkü kelimesine dönüşmüştür.

Hecenin 7,8 ve 11’li kalıplarından oluşan türküler genellikle birkaç dörtlük ya da bentten meydana gelmektedir. Bölümlerin sonunda ise kavuştak adı verilen nakarat kısmı bulunmaktadır.

Türkünün Özellikleri Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.