Türklerin Kullandıkları Takvimler Hakkında Bilgi

Türklerin kullandıkları takvimler hakkında bilgi kısaca

12 Hayvanlı Türk Takvimi: Türkler İslamiyet’i benimsemeden önce 12 hayvanlı Türk takvimini kullanmışlardır. Bu takvim güneş yılı temeline dayanmaktadır ve 12 yılda bir devreder. Bu 12 yıllık döngünün her bir yılı farklı bir hayvanla isim alırdı.

Hicri Takvim: Hicri takvim Hz. Muhammed’in (SAV) Mekke’den Medine’ye göç ettiği tarih olan 622 yılında başlar. Hicri takvim ay esaslı bir takvimdir ve Ay’ın Dünya çevresindeki 12 defa dönüşü esas alınır. Bu tam dönüş ay yılı adını alır. Hz. Ömer döneminde oluşturulan takvimi Türkler de İslamiyet’i kabul ettikten sonra kullanmaya başlamışlardır.

Celali Takvim: Ömer Hayyam başkanlığında Nizamülmülk tarafından oluşturulmuş bir komisyona Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah’ın isteğiyle hazırlatılmıştır. Takvim güneş yılı esasına dayanmaktadır ve Melikşah’ın ölümünden sonra kullanılmamıştır.

Rumi Takvim: Osmanlı Devleti zamanında kullanılan Rumi takvim ise MAli takvim olarak adlandırılmış güneş yılı esaslı bir takvimdir. Bu takvim maliye alanındaki işlerde kullanılmıştır.

Miladi Takvim: Doğum anlamına gelen milat kelimesi Hz. İsa’nın doğumunu başlangıç alır. Miladi takvim de adını buradan almaktadır. Dünyanın güneş etrafında bir kez dönüşü esas alınarak oluşturulan takvim, ülkemizde 1926 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

Türklerin Kullandığı Takvimler Hakkında Bilgi Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.