Türklerin Kullandığı Alfabeler

Türklerin kullandığı alfabeler nelerdir, Türklerin kullandığı alfabeler ve özellikleri nelerdir konusunda sizlere bilgi vereceğiz.

Tarih sahnesinde uzun süre kalan ve savaşçılığı ile özgürlüğüne düşkünlüğü bir millet olarak bilinen Türkler, tarih boyunca bir çok uygarlığa beşiklik yapmıştır ve bu nedenle de bir çok alfabe kullanmışlardır.

Türklerin kullandığı alfabeler;

Göktürk Alfabesi; Göktürk alfabesi kullanılarak yazılan metinde göktürk metinleri ya da orhun metinleri olarak isimlendirilmektedir. Orhun’da yaşayan Türkler tarafından kullanılan bir alfabedir. Göktürk alfabesini;Hunlar, Göktürkler ve Türk kavimleri kullanmışlardır ve her kullanan toplum bu alfabeye eklemeler yapmıştır.

Uygur Alfabesi; Göktürklerin yıkılışının ardından kurulan Uygurların kullandığı ve adını uygurlardan alan bir alfabedir. Uygur alfabesi 18 harften ve bir çok sembolden meydana gelmektedir. Uygur alfabesini kullanarak yazı yazan kişilere de bakşı, bakşıgeri veya serhbahşı denmektedir.

Arap-İslam Alfabesi; Türkler islamiyeti kabul ettikten sonra arap- islam alfabesini kullanmaya başlamışlardır. Arap alfabesi 28 harften oluşmaktadır fakat Türkler bu alfabeyi 31-36 harf arasından oluşan alfabe şeklinde kullanıyorlardı.

Kiril Alfabesi; Emperyalizmin bir zorlaması olarak ortaya çıkmış olan bir alfabedir. Alfabenin ortaya çıkarılışının temel amacı ise Rus sınırları içinde bulunan Türklerin bütünlüklerini bozmak ve bunu yapmak için de tek bir alfabe kullanma zorunluluğu getirmektir.

Latin alfabesi; 1925 yılında ilk

1925 yılından sonra Azeri Türkleri tarafından kullanılan bir alfabedir. latin alfabesi 1928 yılından sonra da ülkemizde kullanılmaya başlanan alfabedir. Şuan ise ülkemizde hala latin alfabesi kullanılmaktadır.

Türklerin Kullandığı Alfabeler Hakkındaki Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.