Türkiye hangi iklimler çeşitleri görülür, Türkiye’de görülen iklim tipleri nelerdir
Akdeniz iklimi:
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen iklim tipidir. Yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketleriyle ilişkilidir. En sıcak ayda sıcaklık 28-30 °C , en soğuk ayda ise 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dolaylarındadır. Kar yağışı ve don olayı bu iklimde çok nadirdir. En fazla yağış kışın , en az yağış yazın görülür. Kışın görülen yağışlar cephesel yağışlardır. Cephesel yağışlar en fazla bu iklimde seyredilir. Yıllık yağış miktarı yükseltiyle paralel olarak değişir. Ortalama 600-1000 mm arasında seyreder. Yağış rejimi düzensizdir. Bitki örtüsü maki’dir. Maki yaz kuraklığı seven; mersin, defne, kocayemiş, zeytin, zakkum, keçiboynuzu gibi kısa bodur ağaççıklardan oluşur.
Görüldüğü yerler: Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler ( Libya, Mısır ve İsrail hariç. Buralarda görülmeme sebebi ise yer şekillerinin engebesiz olmasıdır.), Avustralya’nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili’nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika’da Kaliforniya çevresinde görülür. Türkiye’de Akdeniz ikliminin esas özelliklerinin izlendiği bölge Akdeniz Bölgesi’nde, Torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda görülür. Kıyı boyunca kuzeye doğru gidildikçe karakterde farklılıklar görülmekle birlikte, kıyılar ve içeriye doğru uzanan grabenler boyunca görülür. Marmara Bölgesi’nde ise Güney Marmara kıyıları ile Trakya’nın Ege kıyılarında görülür.
Karasal iklim: Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de görülen iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve karlı , yazlar ise özellikle Orta Asya’da ve Anadolu’da sıcak ve kurak geçer, Türkiye’nin büyük bir kısmında özellikle İç Anadolu Bölgesin’de, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde görülür.
Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kış erken başlar ve ortama olarak 90 gün karın yerde kaldığı bilinir. Yazlar da kış kadar erken başlar ve sıcaktır fakat nem az olduğundan dolayı bu sıcaklık fazla hissedilmez, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık ve yıllık sıcaklık farkı oldukça fazladır.
Görüldüğü Yerler: Ülkemizde Karasal İklim, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu Bölümünde izlenir.
Genel özellikleri şunlardır: Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. İç Anadolu Bölgesinde en çok yağış ilkbaharda, en az yağış yazın yağar. İç Anadolu da ortalama yağış 300-400 mm’dir. İç Anadolu’nun kış sıcaklık ortalaması, -1, -5°C, yaz sıcaklık ortalaması, 22-23°C, yıllık sıcaklık ortalaması ise, 10-11°C’dir. Ege Bölgesinin İç batı Anadolu Bölümünde de yağışlar kıyı kesimine göre az görülür. Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeydoğu kesiminde yıllık sıcaklık ortalaması, 4-6°C’dir. Kuzeydoğu Anadolu’da kış sıcaklık ortalaması, -7, -10°C, yaz sıcaklık ortalaması, 17-19°C’dir. Yıllık yağış miktarı, 500-600 mm’dir. Güneydoğu Anadolu’da ise ortalama yağış, 400-700 mm’dir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kış mevsimi çok karlı ve donlu geçmez. Yaz mevsimi ise şiddetli kuru sıcaklar mevcuttur. Güneydoğu Anadolu’da yıllık ortalama sıcaklık, 15-16°C, kış sıcaklığı, -1, 4°C, yaz sıcaklığı ise, 30-35°C’dir.
Karadeniz İklimi ve Görüldüğü Yerler: Karadeniz iklimine (Okyanusal İklim veya Ilıman Deniz İklimi) Kuzey Anadolu Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında rastlanır. Her mevsim yağışlı seyredilir. Doğu Karadeniz Bölümünde en fazla yağış sonbahar aylarında, en az yağış ilkbaharda yağar. Yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm’dir. Batı Karadeniz Bölümünde en çok yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda yağar. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm’dir. Orta Karadeniz Bölümünde ise en fazla yağış kışın, en az yağış yazın yağar. Yıllık yağış miktarı 800-1000 mm’dir. Karadeniz ikliminin görüldüğü yerlerde kar yağışlı günler ortalama 18 gündür. Yıllık ortalama sıcaklık 13-15 °C’dir. Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6-7 °C’dir. Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-23 °C’dir. Yıllık sıcaklık farkı 13-15 °C’dir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Yüksek alanlarda Alpin çayırlar mevcuttur.
Türkiye’de İklim Tipleri, Ülkemizde Görülen İklim Türleri ve Açıklamaları Hakkında Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.
Bunu yazanin elerine saglik
hiçbirşey bulamadım.
gerçekten çok güzel öğretmenim bu ödevime yarın bakacak ama bence çok güzel ve açıklamalı yazmışsınız
İnşallah oretmen iyi not verir performanstı teşekkürler.
walla aynen bence çok iyi işime yaradı yani ben şahsen çok beyendim
Ben bu siteden yararlanamadım pek madem Türkiye de görülen iklimler o zaman Orta Doğu Libya veya Mısır ın ne işi var hiç güzel değil.
çok işime yaradı teşekkürler :D
hiç güzel değildi sosyal performans ödevinden 100 aldım
Gerçekten çpk işime yaradı çok sağolun♡♥☆★
çok teşekkür ederim çok yardıncı oldu derslerimde
evettt 0aldım ya
ya resmen 0000 aldım
sosyal hocası beğendi tskrler
çok işime yaradı ama grafik yok mu hoca istiyo napıcam aralğın son perşembesi teslim etmem gerekiyor.
aynen aynen
Tamda aradım araştırma çıktı süper
çok güzeldi teşekkürler :) :) :) :) :) :)
çok güzel bence işine yarar :D
çok güzel
çok yardımcı oldu çok sağolun
çooooook yardımcı oldu :)
100 aldım teşekkür ederım
ben Mehmet güvenen burdan ataturk ilk okuluna slm gonderıyorum oncelıklede 4b gonderıyorum
ablama performans ödevinde yardımcı oldu yazanalrın ellerine sağlık çok teşekkür ederim
BANA COOOK YARDIMCI OLDU :):)
COK IYI BIR SITEYMIS BANA COOK YARDIMCI OLDU:):):):D
MUKEMMEL COK IYI :D
aynn kesinlikli işime yarayacaktır.performans ödevimi yapıcağımm
işime yarayacağını düşünüyorum.İnşallah da olucaktır.