Türkçemizde Anlatım Bozuklukları ve Çeşitleri

Konuşabilmek ve yazabilmek insanın en büyük meziyetlerindendir. Anlatımı güçlü yapmak kadar doğru yapmak da çok önemlidir. Sözlü ya da yazılı anlatımda başarılı olmak için gerekli kuralları öğrenmeli, bu bilgilerimize uygulamalarla işlerlik ve canlılık kazandırmalıyız. Yazarken uzun uzun düşünerek, en uygun sözü, biçimi bulmak için yazılanları değiştirebiliriz. Konuşurken, fazla düşünmeye zamanımız yoktur. Bu yüzden özellikle konuşurken istemeden de olsa bazı yanlışlıklar yapılmaktadır..

Sözlü ya da yazılı anlatımdaki anlatım bozuklukları “fesâhat” konusu içinde yer alır. Fesâhat, yazıda ve konuşmada, kelime ve cümlelerin ses, âhenk ve anlam bakımından kusursuz, açık ve düzgün olması demektir. Kusursuz, açık ve düzgün söze “fasih” denir.

Türkçede anlatım bozuklukları genel olarak üç başlık altında incelenir:

  1. Ses ve âhenk kusurları,
  2. Anlam kusurları.
  3. Cümle bozuklukları

Ses ve Ahenk Kusurları, İşitme ile ilgili olan, kulağa hoş gelmeyen, kulağı tırmalayan kusurlardır.

Bir kelime veya kelime grubundaki seslerin telâffuz (söyleyiş) bakımından birbirleriyle uyuşamaması, kulağa hoş gelmeyen bir izlenim bırakmasıdır. Genellikle “z, s, ş, j, c, ç” gibi seslerin içinde bulunduğu birbirine yakın bazı kelimelerin söylenişinde, hem zorluk meydana gelir, hem de söz çirkinliği (tenafür) denen olay meydana gelir.

Bugün bırakın ortaokul ve liseleri üniversite öğrencileri arasındaki dil dahi genel anlamda çok yanlış konuşulmaktadır.  Sizlere kısa bür süre sonra bu konu hakkında bilgilendirici bir yazı yazacağımı belirtirim.

zzturkce

Furkan DEMİR – Derszamani:net

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.