Toprak nedir, toprak nasıl oluşur
Toprak, “Yerkabuğundan ana kayaların aşınması ve ayrışması ile oluşan, içerisinde sürekli olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların gerçekleştiği belli niteliklere sahip üst litosfer tabakasıdır”. Diğer bir deyişle, iklimsel ve biyolojik nedenlerden dolayı kayaların aşınmasıyla oluşan doğal bir üründür. Kendisi de bir canlı bir sistem (ekosistem) olan toprak, biyosferdeki temel üretimin yüksek bir kısmını sağlayan karasal bitkiler için su ve besin elementi kaynağıdır. Toprakta, canlı organizmalar ve artıkları, ana kayanın aşınma ürünleriyle karışmış olarak yer alır. Toprak şu bileşenlerden oluşmaktadır;
Toprak Yapısı
1- Yaklaşık %40 oranında mineral madde,
2- Yaklaşık %10 oranında organik madde,
3- Yaklaşık %25 oranında toprak suyu,
4- Yaklaşık %25 oranında toprak havası içerir.
Toprağın değer kazanması, kendi bünyesindeki biyotik ve abiyotik unsurlar arasındaki devamlı ve dengeli etkileşimle paraleldir. Toprakta, sayıları büyüklüklerine göre değişen bakteri, mantar, alg, protozoa, yuvarlak solucan, halkalı solucan, böcek, kemirgen gibi gruplara ait canlılar yaşamaktadır. Bunların her birinin görevleri birbirinden farklı ve birbirini tamamlayıcısıdır.
Organik maddeler toprağın olmaşında ve kalitesinde oldukça önemli etkiye sahip olan maddelerdir.En önde bitkiler olmak üzere tüm canlılar, toprağa bıraktıkları artık maddelerle ve öldükleri vakit bizzat toprağa karışmalarıyla topraktan aldıklarının daha fazlasını toprağa bırakırlar. Canlılar, topraktan direk ya da dolaylı olarak su ve mineral maddeleri aldıkları halde, selüloz, nişasta, şeker, yağ ve protein gibi organik maddeleri toprağa katarlar. Toprağa düşen bu organik artıklar, mikroorganizmalar tarafından anında ayrıştırılmaya başlamış, fakat daha ayrıştırılması tamamlanmamış siyah renkli haline humus denir. Yüksek enerjiye sahip humus, toprak organizmalarının etkisiyle sürekli olarak farklılaşır. Bu değişim sırasında , hem toprakta yaşayan ve toprak oluşumu için gerekli olan mikroskobik ve makroskobik canlılara besin içeriği verir hem de ayrışım ürünleriyle toprağın verimliliğini katkı sağlar. Eskiden Avrupa’da, ormanlardaki yaprak döküntülerinin her yıl toplanılmasıyla orman ağaçlarındaki büyümenin olumsuz yönde ilerlemesi, toprağa karışan organik maddelerin ne kadar önem arz ettiğine örnek teşkil eder.
Organik maddelerin toprak verimliliğindeki olumsuz etkilerinin yanında toprağa faydaları da mevcuttur. Organik maddeler, kendi ağırlıklarının 9 katı kadar su muhafaza etme özelliği olduğundan toprağın su tutma kapasitesini artırırlar. Toprak üstündeki organik döküntü, toprak sıcaklığının mevsimsel ekstrem değişimini yumuşatarak ve kendi içinde nemli bir ortam oluşturarak hem çimlenen tohumları korumakla birlikte hemde onlara uygun bir ortam oluşturur. Ayrıca yağış şeklinde yeryüzüne inen suların serbestçe akıp gitmesini sağlar. Bu sayede erozyon önlenir ve su toprağın alt katmanlarına ulaşır.
Topraktaki boşlukların bir kısmı yağışların oluşturduğu su ile doludur. Bu suyun bir kısmı yerçekimiyle derinlere doğru inerken, bir kısmı da toprak partiküllerince tutularak bitkilerin ihtiyacını giderir. Toprak partiküllerinin arasındaki boşluklarda su dışında bulunur. Kötü havalanmış topraklarda yaşayan karasal bitkiler bu durumdan olumsuz etkilenir. Bu olumsuzluklardan bazıları, kök gelişiminin yavaşlaması veya durması, besin maddesi alımının azalması, su alımının azalması, bitkiler için birtakım toksin maddelerin oluşmasdır.
Toprak Özellikleri
Toprağın ekosistemler için temel rolü, bu sistemin temel ayağını oluşturması ve temel üretimi sağlayarak ekosistemin tüm canlı unsurlarını besin deposu olmasıdır. Tüm canlıların yaşamı için zorunlu olan suyun süzgeci ve deposu olan toprak, eşsiz bir doğa ürünüdür. Dünyada bitkisel besin maddesi üreten 3 bin bitki türü vardır. Bunlardan sadece 15 kadar bitki türü, dünya nüfusunun %90’ını doyurur. Bu besinler toprakta yetiştiğine göre, toprak, doğrudan doğruya meydana getiren bitkisel besinlerin %78’ini , geriye kalan et, süt, yağ, yumurta, gibi besinlerimizin de %21’nin dolaylı olarak kaynağıdır.
Toprak nasıl oluşur, toprak nedir ve toprakların özellikleri hakkında sorularınızı aşağıdan hemen yazabilirsiniz.
Hemen Yorum Yaz