Toprak Nedir Çeşitleri Nelerdir

Toprak-çeşitleri-nelerdir-özellikleri-nelerdir

Yeryüzünün ufalanan kayaçlar sonucunda meydana gelen yumuşak ve yeryüzünü kaplayan örtüye toprak adı verilir.

TOPRAK ÇEŞİTLERİ:

Toprak-çeşitleri-nelerdir-özellikleri-nelerdir1- Taşlı Topraklar: Bu toprak türünün %80’i taştan meydana gelir, içindeki toprak ise azdır ve taş oranı fazla olduğundan dolayı havalanması da daha kolaydır. Ancak su tutma ve besin kapasiteleri oldukça azdır.

2- Kumlu Topraklar: İçeriğinde %80 kum bulunur. Bu toprak çeşidi su tutmaz bu nedenle de çok fazla sulanmaları gerekir. Çok fazla sulama da topraktaki besinin yıkanmasını sağlar. Bu nedenle de bu toprak çeşidi besin açısından fakirdir ve ayrıca bu topraklar asitli topraklardır.

3- Killi Topraklar: Bu toprakların yarısından fazlası kilden meydana gelmektedir. Fazla miktarda su tutarlar. Bu sebepten dolayı da ağırdır ve işlenmeleri zordur. İklimin kurak olduğu zamanlarda ise bu toprak çeşidi katı hale gelir.

4- Tınlı Topraklar: Yarısından fazlası kum olan bu topraklarda %30-50 oranında da kil bulunur. Bu toprakların tava gelerek işlenmeleri kolaydır bu nedenle de tarın için uygun olan topraklardır.

5- Marnlı Topraklar: İçinde kum, kil, çakıl ve humus bulunduran topraklardır. Bu topraklarda bağcılık yapılmaktadır.

6- Humuslu Topraklar: Siyah renklidir. Koyu renkte olduklarından dolayı kolay ısınıp kolay tava gelirler. Su tutma oranları yüksek olduğundan dolayı besin açısından da zengindirler. Bu topraklar tava geldiklerinde kolay bir şekilde işlenir.

7- Kireçli Topraklar: İçinde kil, kum, humus ve kireç barındırır. Üstlerinde kalın bir kaymak tabakası bulunur. Su geçirmezler bu nedenle de zor işlenen bir toprak türüdür.

Toprak Nedir ve Çeşitleri Konulu Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı Bizlere Yazın. 

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.