Toplumsal Statü Nedir Kaça Ayrılır Örnekler

Bu yazımızda toplumsal statü nedir kaça ayrılır örnekler kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Statü konum demektir. Sosyal hayatın içinde insanın toplumdaki konumu, mevkiine göre değişmektedir. Toplumda konumu, yeri ve mevkii belli olan kişinin toplum tarafından atfedilen özelliklere sahip olması toplumsal statüyü oluşturur.

Sosyal hayatın içinde hayatına devam eden insanlar, eğitim, aile, iş vb. gibi nedenlerle toplumda bir mevkie sahiptir. Bu da doğal ya da dolaylı bir statü oluşturur. Bu durumda da toplumsal statü sınıfları oluşmaktadır.

Toplum statü ikiye ayrılır. Bunlar, verilmiş statüler ve kazanılmış statülerdir. Verilmiş statüler doğal statülerdir. Kazanılmış statüler, bireyin kendi çabasıyla sonradan elde ettiği statülerdir.

Verilmiş statüler, ırk, cinsiyet, aile, zenginlik ve fakirlik gibi statülerdir. Bu statüleri seçmek genelde insanın elinde değildir. Bu nedenle doğal olarak ortaya çıkan statülerdir.

Kazanılmış statüler, bireyin doğuştan sahip olmadığı, kendi karar ve tercihleri doğrultusunda çabaları ve başarılarıyla elde ettiği statü olarak öğretmenlik, doktorluk, mühendislik gibi genelde meslek ağırlıklı statülerdir.

Toplumda sınıf farklılıkları karar ve tercihlerle ya da doğuştan olarak hasbelkader oluşmaktadır. Fakat statüler birbirinden keskin sınırlarla ayrılmamıştır. Bu nedenle kişinin özgür iradesiyle karar verebilip tercih yapacağı şekilde sonradan kazanılan statüler için her zaman imkan ve fırsat vardır.

Toplumda statü farklılıkları bir kamplaşma veya gruplaşma değil, bir zenginlik olarak görülmelidir. Çünkü verilmiş statüler kişinin tekelinde değildir, kazanılmışlar da kişinin tercihine göre değişir.

Toplumsal Statü Nedir Kaça Ayrılır Örnekler Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

2 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.