Tımar Sistemi Nedir Kaça Ayrılır?

Aşağıda tımar sistemi nedir kaça ayrılır kısaca olarak ele alacağız.

Osmanlı Devleti’nde tarım ve hayvancılık ön planda olmuştur. Bu bakımdan Osmanlı toprağa bağlı bir devlet olarak toprak politikaları geliştirmiştir. Toprak politikaları bakımından Osmanlı Devleti Tımar Sistemi’ni geliştirmiştir. Osmanlı Devleti’nde Tımar Sistemi, toprak büyüklüğü ve kazancı bakımından farklı gruplara ayrılmaktadır.

Tımar sisteminde farklı alanlarda toprak bakımı bulunmaktadır. Temelde fetih politikalarının gerçekleştirilmesi, istihbaratın oluşturulması ve devletin sınır güvenliğinin sağlanması için tımar sistemi fayda sağlamaktadır. Tımar sistemi sayesinde askeri düzen de oluşturulmuş ve devlet memuriyetindeki düzen de korunmuştur.

Tımar sistemi üç kısıma ayrılmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

*Has

Bu toprakların geliri yüz bin akçeden fazladır. Bu topraklara sahip olan kişi beş bin akçe karşılığında bir atlı asker yetiştirmeye muktedir olur. Bu topraklar devlet hazinesine ait olarak saltanatı elinde bulunduran aileye ait olarak bilinmektedir.

*Zeamat

Bu topraklar geliri yirmi bin ile yüz bin akçe arasında olan topraklardır. Bu topraklara sahip olan kişiler her beş bin akçe için bir atlı askere bakmak zorundadır. Bu askerlerin yetiştirilmesinde maddi ve manevi olarak destek sağlamış olurlar.

*Tımar

Bu toprakların geliri üç bin akçe ile yirmi bin akçe arasında topraklardır. Bu topraklara sahip olan kişiler üç bin akçeden sonra her üç bin akçe için bir atlı asker yetiştirmekle görevlidir.

Tımar Sistemi Nedir Kaça Ayrılır Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

 

1 yorum

  1. Tımar sistemi Osmanlı devletinin asker ihtiyacını külfetsiz karşılamak için aynı zamanda toprak üretiminin devamlılığını sağlamak amacıyla bir taşla iki kuş vurduğu sistemdir.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.