Tekstil Mühendisliği Bölümü Nedir Tanıtımı

 

Üniversite sınavlarına hazırlanan ve Tekstil Mühendisliği bölümünü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte Tekstil Mühendisliği Bölümü –  Mesleği hakkında bilgiler :

Tekstil Mühendisliği Bölümü Tanıtımı:

Tekstil hammaddelerini değişik tekniklerle işleme ve bu alanda yeni teknikler geliştirme konusunda eğitim ve araştırma yapılır. Dokuma ve konfeksiyon fabrikalarında, fiziksel kontrol labaratuvarlarında, yapay lif üreten fabrikalarda, boyarmadde ve tekstil yardımcı maddesi üreten fabrikalarda çalışılabilir.

Programın Amacı: Tekstil mühendisliği bölümü tekstil hammaddelerini değişik tekniklerle işleme ve bu alanda yeni teknikler geliştirme konusunda araştırma ve eğitim yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Tekstil mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır. Bölüm mezunları öncelikle tekstil fabrikalarında üretimle doğrudan ilgili teknik eleman olarak çalışmak üzere yetiştirilmektedirler. Bu nedenle tekstil mühendisliği adı altında verilen eğitim genellikle “Tekstil Teknolojisi ve Tekstil Kimyası ve Terbiyesi” çerçevesindedir. Tekstil mühendisliği programında iplik, dokuma, örme ve konfeksiyon, kalite kontrol konularında; tekstil kimyası ve terbiyesi ise lif, boyar madde ve tekstil yardımcı maddesi kimyası ile, baskı, apre, kimyasal tekstil kontrol konuları ile ilgili dersler verilir. Tekstil mühendisliği öğrencileri için uygulama çok önemlidir. Bu nedenle laboratuvar çalışmasına ek olarak staj da yapılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Tekstil mühendisliği alanında çalışmak isteyenlerin matematik ve fen derslerinde başarılı olmaları, kimya ve ekonomi konularına ilgili olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Tekstil mühendisliği bölümünden mezun olanlara “Tekstil Mühendisi” ünvanı verilir.

Çalışma Alanları: Tekstil mühendisliği mezunları iplik, dokuma ve konfeksiyon fabrikalarında; fiziksel kontrol laboratuvarlarında; yapay lif üreten fabrikaların kasar, boya, apre bölümlerinde; kimyasal tekstil kontrol laboratuvarlarında; boyar madde ve tekstil yardımcı maddesi üreten fabrika veya bunların dallarında çalışabilirler. Tekstil sanayi ülkemizde giderek daha çok önem verilen ve gelişen bir alandır. Bu nedenle bölüm mezunlarının iş bulmaları kişisel yetenekleri ölçüsünde kolaylaşacaktır. Özel sektörde çalışanlar, yetenekleri, statüleri ve sektörün kuralları çerçevesinde para alırlar.

Tekstil Mühendisliği Nedir, Tekstil Mühendisliği Ne İş Yapar, Tekstil Mühendisliği Maaşları, Tekstil Mühendisliği İş İmkanları, Tekstil Mühendisliği İş Çalışma Alanları, Tekstil Mühendisliği Mesleği Hakkında Bilgiler, Tekstil Mühendisliği Bölümünün Geleceği, Tekstil Mühendisliği Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tercih Edilir mi, Tekstil Mühendisliği Tanıtımı, Tekstil Mühendisliği Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, Tekstil Mühendisliği Mezunları Ne İş Yaparlar , Tekstil Mühendisliği Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, Tekstil Mühendisliği İş Bulma Durumu

> Tekstil Mühendisliği Bölümü Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Anında Yazabilirsiniz

20 yorum

  1. Selam arkadaslar, Uludag Uni Tekstil mezunuyum. Su an yurt disinda calisiyorum ve maasim da gayet iyi(usd) . Is bulmak ilk yillar gercekten zor bu sektorde ama biraz sizin cabaniz ile tecrubeleriniz ile guzel isler de bulabilirsiniz. Su an universiteye girecek olsam tekstilden uzak dururdum:)

  2. Bence tekstil mühendisliği için önce yaratıcı bir.zeka gerekir.İş bulamazsınız diyip de bu mesleğin önünü kapatmak doğru değil.Ben gsf mezunuyum.İşimi çok severek yapıyorum.Pek çok mühendis de bu mesleği yapıyor.Bursa da iş imkanı var.Azimli ve kararlı olmak şart.Düşünecek olursak pek çok alanda tekstil var.Otomotiv sanayisinde,havacılıkda,giyim,ev tekstili.Tekstil olmazsa olmaz.Peki niçin bu karamsarlık.

    • Benim tanidigim cogu Tekstil mezunu muhendisler Tekstil de calismiyor. 2010 dan once is bulmak kolaydi ama dunyada artik Bangladesh,Tayland,Vietnam,Hindistan,Pakistan,Misir,Tunus ve Sri Lanka gibi ulkeler dumene gecti

    • Benim tanidigim cogu Tekstil mezunu muhendisler Tekstil de calismiyor. 2010 dan once is bulmak kolaydi ama dunyada artik Bangladesh,Tayland,Vietnam,Hindistan,Pakistan,Misir,Tunus ve Sri Lanka gibi ulkeler dumene gecti

  3. çok hayal perest olmayın. iş bulamazsınız. bulsanızda 3 kuruşa değersiz bir insan muamelesiyle çalışırsınız. ege tekstil’i 1985 yılında üniversite sınavında %1 lik dilime yani ilk 10000 kişi arasına girerek kazandım. 25 senelik iş tecrübem var. tam bir tekstil uzmanıyım. 2 yıldır iş arıyorum, kimse sen kimsin diye sormuyor. bu okulları fakülteleri hala açık tutup , buraya öğrenci almaları çok saçma. öğrencilerin geleceklerini karartıyorlar.

  4. Bende tekstil bölümü son sınıf öğrencisiyim ben tekstil bölüm öğretmenliği istiyorum bunun için en iyi ve iyi puan Üniversitesi hangileri acaba cevaplardan cook sevinirimmmm

  5. Merhaba lise aon sinif ogrencisiyim dokuma desinator bolumunu okuyorum acaba is imkanlarimiz fabrika yerlerinde normal isci gibimi calisacaz calisacaksak bu bolumu okuyup elimize ne gececek

  6. lisede tekstil teknolojisi kadın terziliği okudum.üniversite tercihinde puanım ve sıralama hatası yüzünden 2 yıllık tekstil teknolojisi bölümünü kazandım. son sınıfta okuyorum temmuzda sınav var. DGS ile tekstil mühendisliğine geçiş yapmak istiyorum bende. tekstil mühendisliğini sadece Bölüm olarak yargılamak doğru değil. kişinin nitelikleri, azmi ve başarı odaklı olması gerekir. karamsarlığa kapılmayın diye söyleyeyim dedim. Siz yeterki bölümünüzde istekli ve arzulu olun. her bölüm mezunlarında iş bulan ve işsiz kalanlar var. siz yeterki isteyin…

  7. merhaba ben lise son sınıf öğrencisiyim tekstil okulundayım bölümüm dokuma desinatörü Tekstil mühendisliğini istiyorum ama herkes boşda kalırsın olmaz önü kapandı diyor sizce tekstil mühendisliğinin önü kapandımı napaağımı bilmiyorum.

  8. Bende tekstil mühendisliği istiyorum ama fabrikalarda çalişmaktansa holdinglerde yönetici gibi bir iş yapmak istiyorum bi bayan olarak kendime dil katarak geliştirerek iyi bir maaşla çalışabilirmiyim tavsiye ediyomusunuz

    • çok hayal perest olmayın. iş bulamazsınız. bulsanızda 3 kuruşa değersiz bir insan muamelesiyle çalışırsınız. ege tekstil’i 1985 yılında üniversite sınavında %1 lik dilime yani ilk 10000 kişi arasına girerek kazandım. 25 senelik iş tecrübem var. tam bir tekstil uzmanıyım. 2 yıldır iş arıyorum, kimse sen kimsin diye sormuyor. bu okulları fakülteleri hala açık tutup , buraya öğrenci almaları çok saçma. öğrencilerin geleceklerini karartıyorlar.

  9. Merhaba ben tekstil mühendisliğini yazmayı düşünüyorum ama çevremde işsiz kalırsın diyen birkaç kişi oldu iş olanakları nasıl bana bu konuda yardımcı olur musunuz?

  10. Merhaba bende tekstil okuyorum ve tekstil mühendisliği düşünüyorum lise son sınıf öğrencisiyim eğer mühendislik düşünüyorsanız lys sınavında mf4 alanına girmeniz gerekiyor.

  11. Merhaba hocam
    Böyle bir site kurup yardım ettiginiz için tesekkurler ben 2007 yılı tekstil mezunuyum tekstil mühendisi olmak istiyorum ygs dn 220 bekliyorum benim tkstil mühendisliginde bir artım varmı cogu site zaman gazetesinin mühendislik haberini yazmıs benim anladıgım kadarıyla tekstilde yeni mezunlardan sonra önceliğim var dogrumu.
    Degilsede hocam ben tekstil mühendisi olmak için nasıl bir yol izlemeliyim lys hangisine calışmalıyım önerebileceginiz bir lys calışma seti varmı gece gündüz çalışıp ben bu bölüme girmek istiyorum lütfen bir yol gösterin.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.