Tarih Dersi Nasıl Çalışılır

Tarih dersi, günümüzden uzak olayları anlatması hasebiyle birçok kişiye sıkıcı görünür. Kişinin yaşadığı dönemin şartlarından farklı ve de ilgi çekme noktasında pasif kalan bu dersi nasıl seversiniz. Tarih dersi nasıl çalışılır, derszamani.net olarak öğrencilerimize hiçbir yerde bulamayacakları altın değerinde tavsiyelerde bulunuyoruz.

tarihdersi
SBS,YGS,LYS, KPSS derken birçok kişi tarih dersi ile ister istemez haşır neşir oluyor. Bu sınavlarda ciddi anlamda başarı sağlamak için bu dersi başarmak zorundayız. Peki nasıl ? Matematik dersinde formülü öğreniriz, bütün problemleri çözeriz. Coğrafya’da doğada ya da bulunduğumuz çevrede karşılaştığımız tanıdık olaylar işlendiğinden aklımızda kalıcı olabiliyor. Keza diğer dersler de bir şekilde başarılıyor. Tarih kısmına gelince öğrenciler, sanki karşılarında aşılamayacak bir duvar varmış gibi görüyorlar.

Öncelikle hangi sınava hazırlanıyorsanız tarih dersine o formatta çalışmalısınız. YGS gibi muhakeme gücüne dayalı sınavlarda yorum odaklı; KPSS gibi bilgiyi ölçen sınavlarda ise öğrenme(akılda tutma) odaklı çalışmak yararımıza olacaktır. Tarih dersini sevmek için öncelikle onu, yenilmeyecek bir dev gibi görmekten vazgeçmeliyiz. Evet, tarih konuları oldukça derin ve ayrıntılıdır. Hepsini öğrenmeye çalışsanız ömrünüz yetmez belki de. Ancak, sınavlar bizden bütün tarih bilgilerini istemiyor. Belli başlı konular ekseninden hareketle sorular soruluyor. Bizlerden ise bu sorular karşısında ya net bir cevap vermemiz ya da yorum yapmamız isteniyor. Her halûkârda vereceğimiz yanıtın konu kapsamı bellidir. Bu bilinçle hareket ederek tarih dersini kendimiz için öncelikle zihnimizde sınırlandırarak, bu dersin uçsuz bucaksız olduğu algısını yok etmeliyiz. Bir bakıma mücadele ettiğimiz dersin sınırlarını tanıyacağız. Her ne kadar iyi bir niteleme olmasa da şöyle demek yerinde olacaktır :” Düşmanını iyi tanıyacaksın ki onu nasıl yok edeceğini bilesin ! ”

Sınava hazırlık süresince nerelere çalışmamız gerektiğini belirledikten sonra bu çalışılması gereken müfredata bir program yapıyoruz. Hangi konu ne kadar süreyle hangi takvimde bitirilecek. Nerelerde tekrarlar ve deneme sınavları yapılacak bunu çalışmaya başlamadan önce netleştireceğiz. Konuların çalışma süresini belirlerken sınavda çıkan soru sayılarının konulara göre dağılımı göz önünde bulundurulmalıdır. Bunu da hallettikten sonra çalışmaya başlayabilirsiniz. Tarih artık daha kolay !

derszamani.net (izinsiz kopyalanamaz)

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.