Sünnet ve Farz Nedir

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2013-11-08 09:44:56Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Peygamber Efendimizin farz ve vacip olmayan ancak bizlere emrettiği ibadetlere sünnet adı verilir. Örneğin; beş vakit namazlardan kılınan sünnetler, ezan ve kamet, teravih namazı sünnet örnekleridir.

Sözlük anlamı  “yol, gidiş, tabiat, prensip, kanun” anlamlarına gelen sünnet kelimesinin terim anlamı ise Peygamber Efendimizin söz ve fiillerinin devam ettirilmesi anlamındadır.

Sünnet; sünnet-i müekkede ve sünnet-i gayrı müekkede olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Sünnet-i Müekkede: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in çok sık yaparak çok nadir bir şekilde terkettiği ibadetlerdir. Örneğin; öğle namazının farzından önce ve sonra sünnet namazlarının kılınması, sabah namazının farzından önce kılınan sünnetlerdir.

Sünnet-i gayrı müekkede: Peygamber Efendimizin bazen yapıp bazen bıraktığı ibadetlerdir. Örneğin; İkindi ve yatsı namazlarının ilk sünnetleri.

Yapılması Müslümanların kesin görevi olarak tanımlanan ve katiyen ihmal etmemeleri gereken dini emirlere farz adı verilir. Bu nedenle de farzı terk etmek haramdır ve çok büyük günahtır. İşlenmesi sevap iken özürsüz olarak terk etmek de Allah’ın azabına neden olmaktadır.

Farz; farz-ı ayın ve farz-ı kifaye olarak ikiye ayrılmaktadır:

Farz-ı Ayın: Her kulun kendisinin yapması gereken ve bir başkasının yapmasıyla sevap kazanılmayan farzdır. Örneğin; beş vakit namaz kılmaz, oruç tutmak, zekat vermek gibi.

Farz-ı Kifaye: Kullardan bazılarının yerine getirmesi ile diğer müslümanların da sevap kazandığı durumlardır. Örneğin; cenaze namazı.

Sünnet ve Farz Arasındaki Farklar Konusundaki Yorumlarınızı Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.