Sosyal Öğrenme Kuramı Nedir Açıklaması

Sosyal öğrenme kuramı kişinin doğduğu süreçten beri çevresini izleyerek geliştirdiği yeteneklerine verilen genel bir addır. Bu kuram kişinin taklitçi kişiliği sebebiyle ortaya çıkan bir durumdur ve her insanda bulunmaktadır. Sosyal öğrenme kuramı içerisinde insanların sürekli yaptığı ve gelenek gibi tüm nesillerde devam etmektedir. Örneğin bir öğretmen sınıfa gördüğünde ayağa kalkmak, öğretmenden söz isterken parmak kaldırmak, bayramlarda el öpmek, saygın bir kişinin odasına veya yanına girerken ceketini iliklemek sosyal öğrenme kuramı içerisinde değerlendirilmektedir. Bunlara geleneksel alışkanlıkta denilebilmektedir.

Sosyal öğrenme kuramı çocuklarımızın eğitimini de etkilemektedir. Bu yüzden de çocuğunuzu eğitirken olumsuz yönde etkilenmemesi için hareketlerinize ve sözlerinize çok dikkat etmeniz gerekir. Sadece dikkat etmekle kalmayıp, sosyal öğrenme kuramının size sağladığı avantajlardan da yararlanmanız çocuğunuzun eğitimi açısından büyük yarar sağlayacaktır. Peki bu avantajlar nelerdir?

1) Sosyal öğrenme kuramı ile çocuklarınızı iyi davranışları araştırıp, kişiliğine katkıda bulunabilirsiniz. Örneğin etrafınızdaki kişilere ne kadar yardımcı ve saygılı olursanız, çocuklarınızda o denli saygılı bir birey olur.

2) İşinize, hayatınıza ve ailenize ne kadar değer verirseniz, çocuklarınızda bunu dikkate alarak yakınlarına daha çok değer verip, derslerine de gerekli değeri verecektir.

3) Siz evinizde çalıştığınız takdirde, çocuklarınızda dersi çıkartıp sizin yanınızda çalışmaya başlayacaktır. Yani sizi taklit ederken eğitiminde başarılıda olabilecektir.

4) Çocuklarınıza yapmaması gereken, kötü davranışların sonuçlarını da gösterirseniz, sosyal öğrenme kuramı etkisini göstererek ileride o hareketleri yapmamasını sağlayacaktır.

derszamani.net

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.