Sosyal Devlet Ne Demektir Kısaca

son_7_8_yildaki_maas_kaybi_yuzde_30un_uzerinde_h26794Her devlet, kendi siyasi yapısına uygun bir yönetim şekli belirler ve o yönde devlet işlerini yürütür. Bu yazımızda bu devlet biçimlerinden birisi olan sosyal devlet ne demektir kısaca sizler için hazırladığımız bilgileri sizlere aktaracağız.

Hukuk devletinin bir üst aşamasına “Sosyal devlet” adı verilmektedir. Fakat Anayasanın 2. maddesini incelediğimizde öncelik sosyal devlete verilmektedir. Anayasa ya göre de sosyal devlet; toplum içinde güçsüz vatandaşları güçlü vatandaşlar karşısında korumak ve gerek adalet gerekse toplum karşısında güçlüler ile güçsüzleri eşit bir konuma getirmek ve böylece toplum içinde denge kurmak amacı ile çalışan devlet yapısıdır.

Sosyal devlet, yukarıda da belirttiğimiz gibi hukuk devletinin bir üst basamağıdır yani; hukuk devleti, bireylerin özgürlüğünü amaçlarken sosyal devlet yapısı ise gerek ekonomik gerek sosyal gerekse fiziksel olarak güçsüz olan vatandaşların hak ve özgürlüklerini kullanamayacakları duruma geldiklerinde bu kişilerin insan onuruna ve gururuna uygun bir şekilde yaşam sürdürebilmelerini sağlamak için çalışmalar yapmaktadır.

Hukuk devlet yapısında vatandaşların hak ve özgürlükleri gözetilmektedir. Sosyal devlette ise vatandaşların hak ve özgürlüklerinin yanı sıra vatandaşların ve vatandaşların içinde yaşadıkları toplumun refah seviyesinin, sosyal adaletinin ve sosyal güvenliğin arttırılması hedeflenir. Fakat şu bir gerçektir ki; hukuk devleti ve sosyal devlet birbirine kenetlenmiş olan ve bir bütün haline gelen tek bir yapı haline gelmiştir. Çünkü hukuk devletinin olmadığı yerde sosyal devletten, sosyal devletin olmadığı yerde ise hukuk devletinden bahsedilemez. Bu nedenle de anayasada Türk devletinin hem bir hukuk devleti hem de sosyal devlet olduğu ifade edilmektedir.

Sosyal Devlet Ne Demek Konulu Yazımız Hakkındaki Görüşlerinizi ve Yorumlarınızı Aşağıdaki Yorum Alanından Hemen Bizimle Paylaşın. 

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.