Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma Yolları

Sınav Kaygısı ile Başa Çıkmak İçin Neler Yapılmalıdır hakkında bilgi kısaca, Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma Yolları.

Sınav kaygısı veya genel anlamıyla kaygı insan sağlığına olumsuz etkiler yapar. Kalp atımı hızlanır ve kaslar gerginleşir. İnsanın ruhsal yani duygusal durumu da bunlardan etkilenir. Bu da soruların okunsa da anlaşılmaması veya zor okunması sonucuna yol açar. Yani sınavdan önce bunlar düzeltilmezse sıkıntı çekildiği gibi sınavın kötü geçme riski de artar. Bunun için girilecek bir sınav öncesinde nefes alma egzersizleri ile fiziksel alıştırmalar yapmak yararlı olacaktır. Sınav sırasında ve sınav öncesinde neler yapılacağı zihinden gözden geçirilebilir. Düşünce biçimi sınav anına göre yeniden düzenlenirse sınav kaygısı ile başa çıkmak kolaylaşır.

Doğru Nefes Alma Egzersizi

Sol el karın sağ el göğüs üzerine konulup nefes, ciğerler tamamen havadan arınana dek verilir. Nefes alırken burundan alınır ve yavaş bir biçimde alınır. Derin bir nefes çekildikten sonra ellerimiz ile karın ve göğsümüzün sırasıyla nasıl şiştiğini hissederiz. Nefes ciğerlerimizdeyken onu tutup dörde kadar saymalıyız. Sonrasında nefesi bırakmalıyız. Burada amaç bedenin nefes almaya alışmasıdır. Bedenimiz bu egzersiz ile gevşer.

Düzenli Fiziksel Aktivite

Sınavdan önce damarlarımızda oluşan daralmanın sebebi gerginliktir. Bunun yüzünden hücrelere giden kan daha az miktarda olur. Yetersiz beslenen hücreler sebebiyle vücutta bazı maddeler salgılanır ve bunlar öğrenmemizi güçleştirir. Kapasitemizi tam anlamıyla kullanmak için günde yaklaşık 10 ile 20 dakika arasında egzersiz yapmalıyız. Böylece kaygı azalır ve dolaylı yoldan öğrenme artar.

Düşünce Biçimini Düzenlemek

Düşünme şeklimiz sınav başarımıza doğrudan etki eder. Pozitif düşünce şevkimizi arttırır ve böylece başarımız artar. Yani bir sınavdan önce başarısız olacağımıza dair negatif düşünceleri bir kenara bırakıp önceki başarılarımızı düşünmeli ve bu sefer neden başarılı olmayacağımızı düşünmeliyiz.

Sınav Öncesinde Yapılması Gerekenler

Sınavdan önce çalışmamıza dikkat etmeliyiz. Her gün o günün konularını tekrar etmeli ve soru çözmeliyiz. Yani günü gününe çalışmalıyız . Ancak bunu beceremediysek de ümitsizliğe düşmemeliyiz. Sınavdan 1 saat öncesinde çalışmayı bitirmeliyiz. Bir önceki gün çok geç yatmamalı ve uykumuzu almalıyız. Arkadaşlarınızla sınav hakkında konuşmayı sınavdan önceki gün kesiniz. Sınav yerinizi ve yanınızda götürmeniz gerekenleri iyice kavrayınız.

Sınav Sırasında Yapılması Gerekenler

Önce sorulara bir göz atınız. Kafanızda bir taslak gidişat oluşturunuz. Soruların hak ettikleri süreyi ve nereden başlayıp nerede bitireceğinizi planlayınız. Anlamadığınız kısımlar için sınav görevlisine başvurunuz. Diğer adaylara dikkatinizi vermeyiniz ve kendinizle ilgileniniz. Aklınızda bir şey oluşturmayan soruları derhal boş bırakıp diğer sorularınıza devam ediniz ve onu takmayınız. “Keşke daha çok çalışsaydım” gibi hayıflanmalara girmeyip “Şu an ne yapabilirim?” gibi yapıcı düşününüz.

1f76495564193f03c8b4c71ef92ecf9c-2

Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma Yolları Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.