Şiirin Özgün Bakışı Şair Louis

Fransız şair ve oyun yazarı Louis. Komik öykülü şiiri Ver-Vert (1734) ile kalıcı bir başarı kazanmıştır. Şiirde, kendi manastmndaki görgülü davranış biçi­mini, ziyaret ettiği bir başka manastırda sürdürmeye çalışan bir papağanın serüven­leri ince ve yergili bir üslupla anlatılır.

Cizvitler arasında yetişen Gresset parlak bir öğrenciydi. 1726’da tarikata girdikten sonra öğrenimini Paris’te sürdürdü. Daha sonra Amiens ve Tours’da öğretmenlik yaptı. Yazanndan izinsiz basılarak dağıtılan Ver-Vert, Paris aydın çevrelerinde büyük ilgi gördü. Edebiyatçılar özellikle kiliseden böyle bir yeteneğin çıkmasına şaşırmışlardı.

d-sair

Üstlerinin itirazına karşın, Gresset hafif, güncel konulu şiir yazmayı sürdürdü. Bir yıl içinde La Çareme impromptu (Perhiz Do­ğaçlaması) ve Le Lutrin vivant’ı (Canlı Kürsü) yayımladı. 1735’te bir yıllık ilahiyat öğrenimi için Paris’e döndü. Orada, La Chartreuse (Chartreuse Tarikatı) ve Les Ombres’ı (Gölgeler) yazdı. Cizvit okulun­daki yaşamı doğru ve ayrıntılı bir biçimde anlattığı bu yapıtlar yüzünden önce taşraya sürüldü, daha sonra da tarikattan atıldı. Resmî aylık bağlanan Gresset bu kez tiyat­roya yöneldi. İlk oyunları arasında, Fransız tiyatrosunda ilk cinayet sahnesinin yer aldı­ğı Edouard III (1740’ta sahnelendi) adlı trajedisi ile Sidney (1745) adlı manzum komedisi başarı kazanamadı. Ama salon yaşamını zeki bir dille yerdiği Le Mechant (1747; Kötücül) etkileyici ve süslü diyaloglarıyla büyük övgü topladı. 1748’de Academie Française’e kabul edilen Gresset’nin bölgesi dışında yaşayan piskoposları eleştir­mesi (1754) tartışmalara yol açtı. 1759’da yazdığı Lettre sur la comedie’de (Komedi Üzerine Mektup) bütün şiir ve oyunlarını dinsiz oldukları gerekçesiyle reddetti.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.