Bu sayfamızda Servet-i Fünun edebiyatının özellikleri hakkında bilgi vererek Servet-i Fünun sanatçıları kimlerdir sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.
Servet-i Fünun dergisi etrafında toplanarak edebiyat yapan sanatçıların ortaya koymuş oldukları edebiyata Servet-i Fünun edebiyatı adı verilmektedir.
Bu edebiyatta sanat sanat içindir anlayışı hakimdir. Bu sanatçılar şiirin konusunu genişletmiş; zerreden ummana kadar her şeyin şiire konu olabileceğini söylemişlerdir. Bu dönemde Divan edebiyatı nazım şekilleri terk edilmiş, sone, terza rima gibi Batılı nazım şekilleri ilk defa kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca yine bu dönemde Türk şairler tarafından serbest müstezat nazım şekli geliştirilmiş ve çokça kullanılmıştır.
Bu dönem sanatçıları mevcut dili yetersiz bularak yeni kelime ve tamlamaların peşine düşmüşlerdir. Nazmı nesre yaklaştıran sanatçılar aynı zamanda karamsar bir ruh haline sahip olmuşlardır. Göz için kafiye yerine kulak için kafiye anlayışını kabul etmişlerdir.
Bu dönemde roman ve hikaye türünde Batılı anlamda başarılı örneklere yer verilmiştir. En önemli şair Tevfik Fikret, en önemli düz yazı sanatçısı ise Halit Ziya Uşaklıgil’dir.
Edebiyat-ı Cedide Nedir Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz
Hemen Yorum Yaz