Servet-i Fünun Edebiyatının Özellikleri

Bu sayfamızda servet-i fünun edebiyatı nedir sorusunun cevabını vererek servet-i fünun edebiyatının özelikleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Edebiyatımızda 1896-1901 yılları arasını kapsayan döneme Servet-i Fünun edebiyatı adı verilmektedir. Dönemin politik şartlarını bahane eden Servet-i Fünun sanatçıları eserlerinde sosyal konulara yer vermemişler, kişisel konulara yönelmişlerdir.

İşledikleri başlıca konular: aşk, karamsarlık, melankoli, hayaller, üzüntü, doğal güzelliklerdir. Fransız edebiyatını örnek alan ve sanat sanat içindir anlayışı ile eser veren Servet-i Fünun şair ve yazarları Türk edebiyatına tamamıyla Avrupai bir özellik kazandırmışlardır. Fransız şairlerinin etkisi ile şiirde sembolizm ve parnasizm; romanda ise realizm akımın etkisinde kalmışlardır.

Oldukça ağır bir dil ile eser veren bu dönem sanatçıları o güne kadar kullanılmayan Arapça, Farsça ve Fransızca kelimeleri kullanmışlardır. Şiirde beyit bütünlüğü yerine konu bütünlüğüne esas almışlardır. Kafiye kulak içindir, anlayışını benimsemişlerdir. Nesir türünde ise Batılı anlamda ilk başarılı nesir örneklerini vermişlerdir.

Servet-i Fünun Edebiyatının Temsilcileri Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.