Şehirleşme Nedir

sehirlesmeCoğrafya bilimi insanların yeryüzünde meydana getirdiği tüm değişiklikleri ve tüm hareketleri inceleyen ve konusu insan ile yeryüzü olan bilim dalıdır. Bu yazımızda coğrafya bilimi için oldukça önemli olgulardan birisi olan şehirleşme nedir kısaca sizlere derlediğimiz bilgileri sunacağız.

Geçmişten günümüze kadar insanlar bir çok nedenden dolayı yer değiştirmek durumunda kalmışlardır. İnsanlar kimi zaman zorunlu nedenlerden yer değiştirmek zorunda kalırken kimi zamanda bir takım nedenlerden dolayı istekleri doğrultusunda yer değiştirmişlerdir. Peki şehirleşme nedir?

Sınırları belli olan ve siyasi bir varlığa sahip olan ülkede kırsal yerleşim alanlarında yaşayan insanların kentsel bölgelere göç ederek bu bölgeleri iş gücü açısından geliştirmelerş sonucunda bölgelerin gelişmesine “Şehirleşme” ya da “Kentleşme” adı verilmektedir.

Şehirleşme olgusunu meydana getiren temel nedenler sanayileşme ve nüfus göçleridir. Özellikle ülkemiz gibi halen gelişmekte olan ülkelerde insanlar kırsal alanlandan iş gücünün fazla olduğu ve yaşam standardının yüksek olduğu kentlere yapılan göçler oldukça fazla görülmektedir. Bu nedenden dolayı şehirlere çok fazla göç yapılması sonucunda da konut sıkıntısı yaşanmasından dolayı insanlar şehirlerde plansız konutlar yapmaktadır ve bu durum ile şehirlerin etrafında gecekondular yapılarak bu bölgelerde çarpık kentleşme görülmektedir.

Şehirleşmenin hızlı bir şekilde meydana gelmesi sonucunda tabi ki bir çok sorun da meydana gelmektedir. Örneğin; işsizlik sorunları, konut yetersizliği; elektrik, su, park, bahçe ve dinlenme yerleri gibi alt yapı hizmetleri eksikliği gibi bir çok sorun şehirleşmenin sonucunda meydana gelmektedir.

Şehirleşme Ne Demek Konulu Yazımız Hakkındaki Sorularınızı ve Düşüncelerinizi Sizler de Yorum Alanından Hemen Bizimle Paylaşın.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.