Sebastian Cabot Kimdir

Sebastian Cabot Kimdir, Sebastian Cabot Hayatı Hakkında Bilgi

Sebastian Cabot (d. y. 1476, Bristol, Gloucestershire ya da Venedik – ö. 1557, Londra, İngiltere), değişik dönemlerde İn­giliz ve İspanyol sarayları adına çalışan denizci, kâşif ve haritacı. 1497’de, İngilizle­rin Kuzey Amerika’ya düzenledikleri ilk seferde, babası John Cabot’a eşlik ettiği sanılır. Nevvfoundland’deki Labrador kıyısı bu yolculukta keşfedilmiş, ama yanlışlıkla Çin kıyıları olduğu sanılmıştır.

Yaşamının ilk yıllarına ilişkin bilgiler ol­dukça yetersiz olmakla birlikte, 1512’de, Kral VIII. Henry’nin, Fransızlara karşı Aragon kralı II. Fernando’ya yardım için gönderdiği İngiliz ordusunda haritacı oldu­ğu bilinmektedir. Kuzey Amerika’nın ku­zeydoğu kıyılarını iyi bildiği için Cabot’a İspanyol donanmasında kaptanlık görevi verildi, ama Fernando’nun ölümü 1516’da yapacağı yolculuktan vazgeçmesine neden oldu. Ardından, Kutsal Roma-Germen im­paratoru V. Kari için çalışmaya başladı. 1518’de, İspanyol Yeni Hint Adaları Konse- yi’ne üye oldu ve başkılavuz seçilerek, tüm kılavuzları denetleme yetkisini elde etti.

1520’de İngiltere’ye döndüğünde kendisi­ne donanmada kaptanlık önerildiyse de o, 1525’te Doğu ile ticareti geliştirmek amacıy­la, üç gemiden oluşan bir İspanyol keşif gezisini yönetmeyi yeğledi. Ama, Güney Amerika’daki Rı’o de la Plata bölgesinin ünlü zenginliklerini duyunca, yolunu değiş­tirdi. Üç yıl sonra İspanya’ya eli boş döndüğünde, gezinin başarısızlıkla sonuç­lanmasından sorumlu tutularak yargılandı ve Afrika’ya sürüldü. İki yıl sonra bağışla­narak, yeniden baş kılavuzluk görevine geti­rildi. 1544’te yaptığı ünlü dünya haritasının bir kopyası bugün Paris’teki Ulusal Kitaplık’da bulunmaktadır.

1548’de İngiltere kralı VI. Edward’ın önerdiği görevi kabul etti; böylece kendisi­ne düzenli bir gelir de bağlanmış oldu. Serüvenci Tacirler adlı grubun yöneticisi olarak İngiltere’de kaldı ve Avrupa’yı ku­zeydoğudan Doğu’ya bağlayacak bir geçit bulmak amacıyla bir keşif gezisi düzenledi. Gezi sırasında birkaç kez kaza geçirmesine ve amacına ulaşamamasına karşın Rusya’yla ticaretin gelişmesini sağladı.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.