Sağlık İdaresi Bölümü Nedir Tanıtımı

 

Üniversite sınavlarına hazırlanan ve Sağlık İdaresi bölümünü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte Sağlık İdaresi Bölümü –  Mesleği hakkında bilgiler :

Sağlık İdaresi Bölümü Tanıtımı:

Bu bölümde sağlık kuruluşlarına uzman elemanlar ve üst düzey yöneticiler yetiştirme amacına yönelik olarak, sağlık idaresi alanında ülke yararına ve ülke koşullarına uygun eğitim ve araştırma yapılmaktadır. Sağlık idaresi yüksek okulunu bitirenlere lisans diploması ve hastane yöneticisi (müdür), hastanedeki çok çeşitli etkinliklerin düzenlenmesinden ve yürütülmesinden, bölümlere gerekli personel, araç ve gerecin sağlanmasından, bütçenin hazırlanmasından, çeşitli hasta bakım hizmetleri ücretlerinin saptanmasından sorumludur. Yönetici, hastanenin halen ve gelecekteki yatak gereksinmesini saptamak için gerekli çalışmaları da yapar.

Programın Amacı: Sağlık İdaresi programları sağlık kuruluşlarının yönetim birimlerinde çalışacak uzman elemanları ve üst düzey yöneticileri yetiştirmekte ve bu alanda araştırma yapmaktadır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sağlık idaresi programında eğitim süresi 4 yıldır ve bu sürede genel işletme, muhasebe (maliyet muhasebesi, hastane maliyet muhasebesi), hukuk (hukuka giriş, idare hukuku, işletme hukuku, sağlık hukuku), ekonomi (makro ekonomi, mikro ekonomi, sağlık ekonomisi), hastane idaresi ve organizasyonu, davranış bilimleri, yönetim bilimi, beslenme, biyoistatistik, sağlık hizmetleri yönetimi, halkla ilişkiler gibi lisans dersleri verilir. Ayrıca sağlık idaresi yüksekokulu öğrencileri, sağlık kuruluşlarında, özellikle hastanelerde 4 ay süreyle staj yaparlar.

Gereken Nitelikler: Sağlık İdaresi programına girmek isteyen bir kimsenin sözlü düşünme ve hesaplama yeteneği yüksek, psikoloji,sosyoloji ve ekonomi konularına meraklı ve bu alanlarda başarılı, sosyal yardım ilgisi güçlü bir kimse olması gereklidir. Sağlık yönetimi sorunları yoğun olan, durumu nesnel olarak değerlendirmede güçlük çeken hasta ve hasta sahipleri ile iletişim halinde çalışmayı gerektirdiği için sağlık yöneticisi sabırlı, anlayışlı, hoşgörülü ve soğukkanlı olmalıdır. Sağlık yöneticisi hastanenin az çok birbirinden bağımsız bölümleri arasında işbirliği sağlamak için bölüm başkanları, doktor, hemşire ve diğer personel ile iyi bir iletişim kurmak zorundadır. Ayrıca, hastanede çalışan sağlık yöneticisi halkla ilişkilerini yürütme, hastanenin yönetim düzenini ve politikasını saptama durumunda olduğundan, bu mesleğe girmek isteyen kimsenin karar verme gücüne sahip, kendine güvenen, ağır sorumluluk altında verimli çalışabilen, ikna gücü yüksek bir kimse olması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sağlık idaresi programını bitirenlere “Sağlık Yöneticisi” ünvanı verilir. Sağlık yöneticisi (müdür), hastanedeki çok çeşitli etkinliklerin düzenlenmesinden ve yürütülmesinden, bölümlere gerekli personel, araç ve gerecin sağlanmasından, bütçenin hazırlanmasından, çeşitli hasta bakım hizmetleri ücretlerinin saptanmasından sorumludur. Yönetici, hastanenin halen ve gelecekteki yatak gereksinmesini tespit etmek için gerekli çalışmaları da yapar.

Çalışma Alanları: Sağlık yöneticileri kamuya veya özel sektöre ait hastanelerin yönetim işlerinde görev alırlar. Sağlık yöneticiliği ülkemizde son yıllarda bir meslek olarak tanınmaya başlamıştır. Bu nedenle sağlık yöneticilerine büyük gereksinme duyulmaktadır.

Sağlık İdaresi Nedir, Sağlık İdaresi Ne İş Yapar, Sağlık İdaresi Maaşları, Sağlık İdaresi İş İmkanları, Sağlık İdaresi İş Çalışma Alanları, Sağlık İdaresi Mesleği Hakkında Bilgiler, Sağlık İdaresi Bölümünün Geleceği, Sağlık İdaresi Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Sağlık İdaresi Bölümü Tercih Edilir mi, Sağlık İdaresi Tanıtımı, Sağlık İdaresi Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, Sağlık İdaresi Mezunları Ne İş Yaparlar , Sağlık İdaresi Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, Sağlık İdaresi İş Bulma Durumu

> Sağlık İdaresi Bölümü Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Anında Yazabilirsiniz

“Sağlık İdaresi Bölümü Nedir Tanıtımı” için 40 yanıt

  1. Rabia

    Ben diş protez teknolojisi bölümü öğrencisiyim ve ilerde araştırma görevlisi olmak istiyorum lisansımı bu şekilde tamamlasam yani sağlık idaresi bölümünü bitirerek amacima ulaşabilir miyim?Lütfen yardımcı olun.

  2. Hamit

    Ben daha yeni tercih ettim bu bölümü iş yönünden sıkıntı yaşanıyor mu yani iş olanağı var mı tutulan bir bölümmü acaba

    1. Anonim

      Hastane sayısı belli. Buralardaki kadrolarda doluyor. Yeni hastane açılırsa sorun yok

      1. Byza

        Hangi aşanlara başvuru yapabiliyoruz üniversite bitince

      2. Byza

        Hangi alanlara başvuru yapabiliyoruz üniversite bitince

  3. Anonim

    Ticaret meslek lisesinde okudum sağlık yönetimi secebilirmiyim

  4. Menekşe

    Boşa okunulan bölüm bu bölümü okuyup da direk idareye ve yöneticiliğe giren varmı yazik

    1. ibrahım

      paramedık olarak atandım sağlık yonetımı bu yıl aöften okumayı dusnuyorum. ılerde kurum degısıklıgı veya bırım degısıklıgı yapabılıyor muyuz acaba

    2. şeyma

      kamu sektöründe belki ataması olmayan bir bölüm ama araştırırsan özel sektörde çok imkanı var

  5. İsim vermek istemeyen sağlık yönetimi öğrencisi

    Sağlık Yönetimi 2. Sınıf öğrencisiyim . Ülkemizin şuan ki durumuna bakılırsa geleceği yani ataması bayağı bi zor olan bölümler arasında . Sadece bu bölümü bitiripte iş bulacağız hayali kurmayın ek olarak 4 yıllık işletme de okursanız bi ihtimal diyecem ama kpss yi hesaba katmadan . İşin içine kpssnde giriyor bu oluyor ki 85-100 aralığına isabet eden bi puan . Konuyu kısaca özetlemek gerekirse sonumuz hayrolsun .

  6. feyza

    ya saçma saçma yorumlar yazmışsınız bölümü kötüleyip durmayın herşey size bağlı oturun adam gibi çalışın 70 80 alın atanın arkadaşım günümüz Türkiyesnde hiç bir mesleğin garantisi yok kendinizi geliştrmenize bağlı kpssden 50 60 alıp atanıp çok iyi maaş alan kimseyi tanımyrm ben otrurp çalışıcaksnz her bölüm böyle kpssye bakıyr ne beklyrsunuz üniversite yıllarnda derse girme sınav haftası çalış geç hiç bişey öğrenme kpss sınavı gelnce böyle isyan et oh ne ala memleket be.

    1. hakan

      akıllı olun ilk fırsatta başka bölüme geçin ben 1982 mezunuyum hiç bir halta yaramayan bölüm

      1. Kaan

        Bence bu bölümü yazıcam bugün tercih donemi son gunu ne yazmayıliyim o zman hangi bölüm yazıcam o zman

      2. Anonim

        Sağlık idaresi bölümü mezunu musunuz

  7. Özlem

    Arkadaşlar ben iki yıl muhasebe bölümü okudum şimdi dgs ya giricem bu bölümü tercih edebilirmiyim

  8. Serhat

    Arkadaslar elestirilere cok takilmayin bolumu istiyosaniz eger kamu da cok atama yok evet ozelde de ilkte alt kademelerde calisirsiniz bolum yoneticilik bolumu sizin ne kadar idealist hayalci oldugunuz belifliycek mevkinizi kdndinize guvenin ya cesur olun ben yaparim diyen varsa gercektende meraki ve kabileyiyegi varsa yazsin
    ben serhat numaram 0 535 027 89 31 ne zaman isterseniz ulasin ben cok cektim tercihlerde yardimci olurum yani

  9. Rüken Akgün

    Sağlık yönetimi/sağlık idaresi/sağlık kurumları işletmeciliği mezunlarının sektördeki yerlerini nasıl değerlendiriyorsunuz

  10. kemalettin

    Bu bolum ygs puani ile mi aliyor

  11. Bilgin

    saglik idareciligi, saglik yonetimi, saglik kurumlari isletmeciligi… Hepsi farkli isimlerle kurulmus ama mezun oldugunuzda “saglik idareci” unvanina sahip olacaginiz bolumler. Yukaridaki yorumlari okudum hepsi yalan yanlis kulaktan duyma yazmis. Ben bu bolumu bitirdim ve iki yildir issizim. Oyle bos bir insan degilim. Iki yil yurt disinda okudum. Ana dilim gibi ingilizcem ve almancam var. Kpss de bu bolum icin alim yok. Kac bin tane mezun var. acilan kadro iki yildir sadece 21 kisi. O kisilerde VHKI olarak alinacaklar. Yani 1950 tl maasla calisilan bir is. Ozel hastanelere gidiyosun is basvurusuna seni tibbi sekreter olarak aliyolar. Hani su giriste kayit yapilan yere. Uzun lafin kisasi isme aldanip bu bolumu sakin ama sakin yazmayin okumayin.

    1. ayse

      Kpss den kac aldiniz ki boyle diyonuz

  12. şüheda

    bu açıklamalar yeterli değil daha fazla açıklama yapabilir misiniz.
    her şeyi öğrenelim ki hayatımıza öyle yön verelim.

  13. nuri

    Suan bu bölümün 1. Sinifindayim acaba şimdilik kişisel olarak napmaliyim

    1. Orhun

      Size tavsiyem gelecekte ne tür bir iş yapmak istediğinizin planını şimdiden yapmanızdır. Örneğin, akademik kariyer yapmak, kamu sektöründe çalışmak veya özel sektörde çalışmak gibi. Bu doğrultuda çalışmalarınızı yönlendirmiş olursunuz.

  14. ahmet

    Okuyanlardan hic acikta kalan varmi ?

    1. yöneticiiii

      hait gibi olursanız açıkta kalırsınz. karamsar olmayın beyninizi çalştırın. eğer sevebileceğinz bi işse yapın okuyun. ama unutmayın herkes hastane yöneticisi olamaz

  15. halit

    bu bölüme iyi diyenlerin bisey bilmiyorlar ben saglık yönetimi 1.sınıftayım sinifta 60 kiside önünde saglik kelimesi oldugu icin gelmis ama gelmeyin çok çok calismanz lzm ve hacettepede falan olmanz lazm yakmayı hayatınizi.

    1. Mert

      dostum bu bölüm zaten sadece haccetepede var

  16. saliha

    ben lise son sınıf öğrencisiyim bende bu bölümü iştiyorum ama iş olanakları nasıl devlet güvenceleri var mı dogrusu tam bir bilgim yok bir bilgisi olan arkadaşlar acaba bana biraz yardımcı olabilir mi şimdiden teşekkürler cvpları bekliyorum:)))))))))))))

    1. iremderici

      maliye oku daha iyiiii bundan …….

  17. Yusuf

    sağlık idaresi ile sağlık kurumları yöneticiliği arasındaki fark nedir, bu iki bölümden de mezun olanların iş imkanları aynı mıdır ?

  18. elif

    açıköğretimi var mı bu bölümün?

  19. Serhat

    Sağlık yönetimi son yıllarda türkiyede ihtiyaç duyulan parlak bölümlerden bir tanesi oldu.tercih etmek isteyen arkadaşlara kesinlikle tavsiye ederim.kpss deçok düşük puan istiyor.hem özel hemde devlet sektöründe çalışabileceğin bi alan.maas kısmına gelince iyi maaş alıyorlar.özel üniversteden bu bölümü ıokumak isteyen öğrenciler üniverstenin ilk yılında zorlanabilir ama yoğun bir çalışmayla üstesinden gelebileceğinizbirbölüm.hepinize başarılar diliyorum.gelecek hayatınızda başarılar.sizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum

  20. Emre

    öncelikle saygılarımı sunarım sağlık yöneticisi olan kişi ne zaman müdür olabilir. özel ve devlette iş imkanı nedir. ücretleri hakkında bilginiz varmı ?

    1. Mert

      Dostum hiçkimse seni mezun olur olmaz hastanenin basına oturtmaz o senin kendini geliştirmene bağlı ne kadarr emek harcarsan o kadar karşılık alırsın :)

  21. bilal

    anadolu teknik lisesi öğrencisiyim hacettepe sağlık idaresi hedefim sizce iyi bi bölüm mü

    1. merve

      merhaba.ben hacettepe sağlık idaresi 3. sınıf ögrencisiyim.bu bölümün geleceği prk parlak değil gibi.özellikle devlette.özele gelince de kendini geliştirmen gerekiyo. bana sosrrsanız hiç tercih etmeyin. baska bölümlre yönelin…

      1. Adınız …

        Ernesto kesinlikle size katiliyor,

  22. mutlu

    ben lise sondayım bu bölümü tercih etmek istiyorum kütfen biraz iş olanakları hakkında bilgi verin

  23. güven

    henuz tanınmamış bır meslek..ve sıralaması o kadar yuksek degıl o yusden benı suphelendırıyor..4yıl sonra durumu ne olur??ha bıde sınıf ıle saglık yonetımınden hangısı?

  24. fazilet

    4 yıl sonra iş olanağı nasıl olur? devlet kadro açar mı ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir