Rüzgar Çeşitleri Ve Özellikleri Kısaca

Bu yazımızda rüzgar çeşitleri ve özellikleri kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Rüzgarlar, alçak hava basıncının ve yüksek hava basıncının oluştuğu yerlerde sıcaklık, basınç farklarından meydana gelmektedir. Rüzgarlar ülkemizde yerel rüzgarlar olarak etkili olmaktadır. Rüzgarlar estikleri sıcaklık, basınç, coğrafya, yeryüzü şekilleri, yön bakımından çeşitlenmektedir.

Rüzgar çeşitleri ve özellikleri şu şekildedir:

*Yıldız Rüzgarı: Kuzey yönünden esmektedir. Yazın sıcak, kışın soğuk eser. Estiği bölgedeki balıkçılar tarafından bu ismi aldığı rivayet edilmektedir. Karadeniz’de ve Kuzey Marmara coğrafyasında etkilidir.

*Lodos Rüzgarı: Güneybatıdan esen rüzgardır. Lodos sıcak esen bir rüzgardır. Şiddeti oldukça fazladır. İstanbul lodosu meşhurdur. Batı coğrafyasında etkili olmaktadır. Kış mevsiminde havayı ısıtır.

*Poyraz Rüzgarı: Kuzeydoğudan esen rüzgardır. Soğuk esen bir rüzgardır. Karadeniz ve Marmara kıyılarında görülmektedir. İstanbul’da da sıklıkla rastlanmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nde kar yağışına neden olmaktadır.

*Meltem Rüzgarı: Kuzeybatıdan esen rüzgardır. Akdeniz doğu bölgelerinde eser. Temmuz ve Ağustos aylarında şiddetlenir. Yerel adı, imbat rüzgarıdır.

*Karayel Rüzgarı: Kuzeybatıdan esen bir rüzgardır. Genelde yağmurlu havalardan sonra eser. Basınç farklılıkları nedeniyle oluşmaktadır. Uzun süreli ve şiddetli olabilir.

*Keşişleme Rüzgarı: Güneydoğu yönünden esen bir rüzgardır. Sıcak ve kuru esmektedir. Havayı kurutur ve sıcaklığın artmasına neden olur.

*Kıble Rüzgarı: Güneyden eser. İsmini buradan alır. Sıcak esen bir rüzgardır. Estiği bölgelerde nemli bir hava vardır.

*Gündoğusu Rüzgarı: Doğudan esen rüzgardır. Bu nedenle hem soğuk hem kurudur. Havayı kurutur ve soğuk olmasına neden olur.

*Günbatısı Rüzgarı: Batıdan esen rüzgardır. Sıcak ve nemli eser. Yağışlara neden olur. Karadeniz ve Marmara Denizi üzerinde etkilidir.

Rüzgar Çeşitleri Ve Özellikleri Kısaca Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

 

3 yorum

  1. Rüzgar türleri ve özellikleri konusu kısa kısa açıklamaları ile diğer sitelere göre daha anlaşılır ve daha doğru bilgiler verilerek anlatılmış. Bu yazıyı direk defterime geçirdim ve ödevimi de bitirmiş oldum.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.