Romatizma Nedir

Romatizma nedir kısaca, romatizma belirtileri ve tedavisi, romatizma ne demek anlamı,

ROMATİZMA (Sağlık)

Kaslarda ve özellikle eklemlerde ken­dini belli eden ağrılı hastalıkların genel adıdır. Tıpta romatizma çoğunlukla hareket organlarında görülmekle birlikte, bütün kaslarda, bunun sonucu olarak her organ­da rastlanan, ortak birtakım sebebleri olan bir hastalıklar grubuna verilen addır. Bu anlamda romatizma sözü, her zaman bir belirticiyle birlikte (had mafsal romatiz­ma, primer kronik romatizma gibi) kullanılır.

romatizma elHad mafsal romatizması (Akut eklem romatizması), daha önce bir streptokok tarafından meydana getirilen ateşli bir hastalık geçirmiş kimselerde görülür. Hastalığın enfeksiyonu, özel bir muafiyet tepkisi yaratır. Bu tepki romatizmanın or­taya çıkışında birinci derecede rol oynar. Daha çok çocuklarda ve gençlerde görü­len, sık sık nükseden bir hastalık olan had mafsal romatizmasında, önemli ek­lemlerde ateşli ve aşırı iltihap görülür. Olayların % 50’sinde kalp dokularında, özellikle kapakçıklarda bir iltihap baş gösterir. Kalp romatizması kalp kapakçığı hastalıklarının en yaygınıdır. Had mafsal romatizması akciğerleri, deriyi, gözleri de etkileyebilir. Teşhis ve tedavide başvuru­lan yollardan en önemlisi laboratuvar in­celemeleridir, özellikle kan tahlillerinden çok yararlanılır.

Primer kronik romatizma ya da çok kullanılan adıyla romatizmal artrite, yetiş­kinlerde ve çoğunlukla kadınlarda rastla­nır.

En çok görülen yerler el ve ayaklar­daki küçük eklemlerdir. Başlangıçta has­talık yavaş yavaş ilerleyerek kademeli olarak gelişir, şiddetli ateş dönemleri ve yatışmalar birbirini takip eder, eklem yer­lerindeki dokular yavaş yavaş harap olur, bunun sonucu olarak eklemlerin biçimi bozulur ve hareketleri güçleşir, deri, ciğer ve göğüs zarında zedelenmeler, yıpran­malar meydana gelir. Romatizmanın bu Fründe kalp, had mafsal romatizmasında olduğundan daha az etkilenir.

Romatizma çeşitlerinin ortak özelliği kas dokusunun çok çeşitli uyarılar (mik­rop kaynaklı, fiziki sinir kaynaklı vb) karşı­sında mevzii bir tepki göstermesidir. Aynı belirtiler, pararomatizmal denilen birtakım hastalıklarda da görülür.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.