Romanda Tip ve Karakter

Bu sayfamızda romanlarda tipleme türleri hakkında bilgi vererek romanda tip ve karakter nedir sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.

Bir romanda ayırt edici özellikleri bünyesinde barındıran, sahip olduğu özellikler ile bir zümreyi, bir sınıfı, toplumun belirli bir kesimini temsil eden kişiye verilen isimdir. Tipler bazen olumlu özellik taşıyabileceği gibi bazen de olumsuz tipler romanlarda karşımıza çıkabilmektedir. Örneğin Felatun Bey ve Takım Efendi romanında Felatun Bey batı taklitçiliğine özenmiş bir tip olma özelliği ile olumsuz tipe; Rakım Efendi ise dürüst ve çalışkan olması sebebi ile olumlu tipe örnek gösterilebilmektedir. Aynı şekilde Çalıkuşu romanındaki Feride de ideal bir öğretmende bulunması gereken özellikleri taşıdığından olumlu tipe örnek gösterilebilmektedir.

Bir romanda hovarda, öğretmen, köy ağası gibi statüler sosyal tipe örnek olabilecek özelliklerdir. Bir kahramanın kıskanç, ruh hastası, kaprisli olması da onun psikolojik tip olmasını sağlamaktadır.

Karakter ise bir romanda kendi başına hareket edebilen, olaylara kendi tepkisini veren kişidir. Bunların toplumun belirli bir kısmını temsil etmemektedirler.

Romanda Karakterlerin Özellikleri Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

2 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.