Ribozom Nedir Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda ribozom nedir ne işe yarar kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Hücre, canlılık özelliği gösteren en küçük birime denir. Hücreler atomlardan oluşur. Atomlar bir araya gelerek organelleri oluşturur. Hücrenin oluşmasında temel yapılar vardır. Bunlar minarellerden oluşur Hücre temel olarak üç kısma ayrılır. Bunlar, çekirdek, sitoplazma ve hücre zarından oluşur. Çekirdeksiz hücreler de vardır. Hücre duvarı olan hücreler de vardır.

Hücreler, organeller oluşur. Bunlar hücrede canlılık faaliyetlerinin sürmesinde etkilidir. Bu organellerden biri de ribozomdur. Ribozom, hücrelerde hayati bir öneme sahiptir. Bütün hücrelerde bulunan ve hüücrelerin ortak özelliği arasında bulunan organel, ribozomdur. Ribozom hayati faaliyetlerin sürmesini sağlar.

Ribozomun görevi, protein sentezi yapmaktır. Protein sentezi yapmak, canlılığın devamını sağlar. Proteinler aminoasitlerden oluşmaktadır. Aminoasitler, bir araya gelerek proteinleri oluşturur. Proteinin üretilmesi genetik devamlılığını da sağlar. Ribozom, hücrede çekirdekte bulunmaktadır. Ribozom, bütün hücrelerde bulunur.

Hücrelerde üretilen ribozomlar, metabolizmanın yapısına katılır. Böylece canlılık faaliyetleri devam eder. Dokular, organlar ve sistemler proteinlerin sayesinde çalışmalarına devam eder. Genetik varyasyonlar proteinler sayesinde gerçekleşir. Bu nedenle ribozom bir makine gibidir.

Protein yapıcıdır. Vücudun enerjiye ve besine ihtiyaç duyması halinde enerjiyi sağladığı ve besin sindirimde en son olarak kullanılan bir kaynaktır. Protein canlılığın özü gibidir. Ribozom en önemli organellerden biri olarak hücrede hayati faaliyetleri sürdürür.

Ribozom Nedir Ne İşe Yarar Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Ribozom; hücrenin protein sentez yerlerine verilen addır.Tüm canlı hücrelerde bulunur. Protein sentezi ile görevlidir. Hücreye giren aminoasitler burada protein haline getirilir. Bütün hücrelerde bulunan en küçük organeldir.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.