Polisin Görevleri

Polisin görevleri nelerdir kısaca açıklıyoruz. Halkın huzuru ve güvenini temin etmekle sorumlu olan polislerin adli ve idari görevleri şu şekilde :

POLİSİN ADLİ GÖREVİ
Adli polis, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosunun  en az tam teşekküllü bir polis karakolu bulunan yerlerde adli işlerle uğraşan personelidir. Karakolda bulunan görevlilerin sayısı teşkilatlanmak için yeterli değilse , bu personelin tamamına yakını adli polis görevini yerine getirir.
İl Emniyet Müdürlüklerinde adli polisleri görevlendirmede şube kuruluşuna gidilmiştir. Fakat karakollar da kovuşturucu polis görevini üstlenmektedir.
Adli soruşturmalar, Emniyet Teşkilat Kanununda bulunan temel kuralların dışına çıkmadan, yetkili adli makamların emirleri doğrultusunda gerçekleştirilir. Kamu düzenine zarar veren bir suç meydana geldiğinde  adli polis delilleri toplamak, suçluları yakalamak, Cumhuriyet Savcısı adına soruşturma yapmak ve suçluları adalete sevk etmekle yükümlüdür. 2559 sayılı PVSK’nun 2. maddesi 6. bendinde de polisin adli görevi açıklanmış bu görevin işlenmiş olan bir suç hakkında Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ile diğer kanunlarda yazılı görevleri yapmak olduğu söylenmiştir. İdari polis, ihtiyaç duyulduğunda adli polise veya savcıya  yardım eder. İdari polis, adli polisi ilgilendiren bir olay ile karşılaştığı zaman, bir taraftan adli görevini icra ederken  diğer yandan adli polise haber verir ve adli zabıta gelince işi ona bırakır. Teorik olarak adli ve idari polisin görevleri farklı olsa da pratikte bu iki polisin görevleri iç içe geçmiş durumdadır.
polis görevleri
POLİSİN İDARİ GÖREVİ
Sosyal ve genel yaşamla ilgili kanun ve emirlerin yapılmasını sağlayan, düzenin oluşmasına yardım eden, suçu engellemek için önlemler alan polise idari polis adı verilir. İdari polis, engelleyici, koruyucu ve yardım edici görevini yerine getirmek adına suç oluşturan unsurları inceleyerek  o bölgede merkez, karakol, nokta, devriye ve motorlu ekipler oluşturur. Yurt içine girişlerde zararlı kişi ve maddelerin yurda sokulmaması  için giriş kapılarında gerekli denetimi sağlar, halka açık yerlerde suçların meydana gelmemesi için önlemler alır. Ruhsatsız silahların yakalanmasını sağlar, ahlak dışı davranışları önler. İzinsiz açılan mekanları kapatır.
İdari polisin en önemli görevi  önleyici tedbirler almasıdır. İdare, kanun karşısında suç oluşmaması için önceden tedbir alır ve uygular. Kural ve yasaklar koyar, gerekirse güç  kullanarak bu faaliyetlerin önüne geçer. Toplum  düzenin devamlı olmasını sağlar.
Polisin Görevleri Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz

2 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.