Osmanlı Devletinin Büyümesinde Etkili Olan Faktörler

Tarihte meydana gelen her olayın bir nedeni ve bir sonucu olduğu gibi bir olayın sonucu da bir sonraki olayın nedeni niteliğindedir. Bu yazımızda sizlere Osmanlı Devletinin büyüme nedenleri konusunda bilgiler vereceğiz.

  • 1243 Kösedağ savaşının ardından Anadolu’da bir çok beylik ortaya çıkmaya başladı ve Anadolu Selçuklu Devletinin etkisi azalmaya başladı.
  • Bizans, o dönemde iç karışıklık yaşıyordu. “Tekfur” adı verilen vali ve komutanlar merkezi dinlemeyerek başlarına buyruk hareket ediyorlardı bu da Osmanlı devletinin rahat ve dış etkiler olmadan hareket etmesini sağladı.
  • Osmanlı Devletinin coğrafi açıdan Bizans ile karşı karşıya olması; Osmanlının gaza yapabileceği anlamına geliyordu. Yani bu durumda ekonomik açıdan önemli olan İznik, İzmit ve Bursa gibi merkezler Osmanlı Devleti tarafından kolaylıkla alınabilecek durumdaydı.
  • Büyüme döneminde Osmanlı, Bizans ile mücadele ediyordu ve hiç bir beyliğin o dönemde Osmanlı Devletine karşı cephe almaması onun önünü açıyordu ve engel kalmıyordu.
  • Bu dönemde Balkanlardaki devletler arasında karışıklıkların en üst seviyeye ulaşması da Osmanlı Devletinin önüne çıkabilecek olan tehditleri yok ediyordu.
  • Osmanlı Devleti o dönemde yeni kurulan bir devlet olduğundan dolayı merkezi yönetimi güçlüydü.
  • Osmanlı Devleti fethedilen her toprağı yerleşim yeri olarak görmüştür ve o bölgelere kendi halkını yerleştirmiştir ve bu mükemmel politika Osmanlı Devletinin genişlemesinde büyük fayda sağlamıştır.

Osmanlı Devletinin Büyüme ve Gelişme Nedenleri Konulu Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.