Osmanlı Devletinde Tarım ve Hayvancılık Hakkında Bilgi

Aşağıda Osmanlı Devletinde tarım ve hayvancılık hakkında bilgi kısaca olarak ele alacağız.

Osmanlı Devleti toprak kültürünün hakim olduğu bir devlettir. Bu neden devletin genel ekonomik politikalarının belirlenmesinde tarım ve hayvancılık öne çıkmaktadır. Tarım faaliyetlerinde de tımar sistemi öne çıkmaktadır. Tımar sisteminde devlete ait topraklar, askerlere ait topraklar ve halka ait topraklar olarak işlenmesinin gelirlerinin dağılımı söz konusu olmaktadır.

Osmanlı Devleti’nde tarım alanında tımar sistemi uygulanmıştır. Has, zeamet ve tımar topraklarından oluşmaktadır. Tımar sisteminde has toprakların gelirleri padişaha aittir. Zemaet topraklar ise geliri 20 bin ile 100 bin akçe arasında olan arazilerden oluşmaktadır. Tımar toprakları ise geliri en az 3 bin akçe olan arazilerdir.

Tımar sisteminde sınır güvenliği, toprak fethi, toprak iskanı, demografik yapının korunması ve istihbaratın sağlanması gibi durumlar söz konusudur. Tarım toplumlarında bir hayvancılık öne çıkmaktadır. Osmanlı Devleti’nde de önemli ölçüde hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır.

Hayvanclık faaliyetlerinde küçükbaş hayvancılık, büyükbaş hayvancılık ve kümes hayvancılığı öne çıkmaktadır. Osmanlı Devleti’nin geniş topraklar üzerinde hayvancılık yapılmıştır. Adeti ağnam da hayvancılık alanında alınan vergiler anlamına gelmektedir. Hayvancılık dokumacılık, deri sanayi, gıda endüstrisi gibi alanların gelişmesini sağlamıştır.

Tarım ve hayvancılık faaliyetleri ülke ekonomisinin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu bakımdan Osmanlı Devlet ekonomisinin ayakta durmasını sağlayan gelişmeler arasında tarım ve hayvancılık öne çıkmaktadır.

Osmanlı Devletinde Tarım ve Hayvancılık Hakkında Bilgi Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Osmanlı Devletinde tarım ve hayvancılık nasıl işlemiştir. Ne tür tarımsal ürünler yetiştirmişler daha çok yada hangi hayvancılık dalı ile ilgilenmiş açıklar mısınız ?

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.