Geçen gün, Milli Eğitim Bakanının katıldığı bir açılış törenini izleme fırsatı buldum. Bakan, konuşmak için kürsüye geldiğinde son zamanların en çok tartışılan konusu olan serbest kıyafetlerle ilgili bir açıklama daha yaptı. Dinleyiciler arasında, serbest kıyafete pankartlarla tepki gösterilmesi Ömer DİNÇER’i açıklama yaptırmak zorunda bıraktı. Ben de önemli notlar aldım. Konu ile ilgili serbest kıyafet yönetmeliğini irdeleyerek geçtiğimiz günlerde sitemiz takipçilerine bazı bilgiler aktarmıştık. Ancak sitemize gelen yorumlardan anladığımız kadarıyla kimi öğrenciler giyebileceği kıyafetler sınırının ne olduğunu tam olarak bilmiyor. İşte bizzat Bakan’ın konuşmasını dinleyen biri olarak en net bilgileri aktarayım hemen size.
Bakan DİNÇER, serbest kıyafetle ilgili konuşmasına başlarken, öncelikle neden böylesine bir uygulamaya geçtiklerine dair geçmişten ve günümüzden örnekler vererek açıklama yaptı. Temel eksende öğrencilerin kendilerini gerçekleştirebilmelerine olanak sağlama fikri vardı. Askerî bir yönetim anlayışının göstergesi olarak gösterilen bir uygulamaya son vererek daha demokratik bir uygulamaya geçtiklerini ifade eden Dinçer, okul müdürlerine de ricada bulundu. Onlara, gelecek eğitim sezonunda yasal olarak uygulanması gereken serbest kıyafet yönetmeliğinin şimdiden uygulayabileceklerini belirtti. Bu kapsamda okula sivil kıyafetle ve uzun saç ile gelen öğrencilerin derslere alınmasını istedi. Yönetmeliğin ileri tarihli olmasının sebebinin kıyafet üretimi yapan tekstilcilerin bu duruma hazır olmaları içindir, dedi.
Ben konuşmanın özellikle, ne tür kıyafetlere serbestlik olduğu konusuna kulak kabarttım. Ki bence, en önemli sorun bu konuda yaşanacak. Bakan, hangi tür kıyafetlerin giyileceği konusunda sınırların yönetmelikle çizildiğini belirterek bu konudaki denetmenlerin de okul idarecileri ve öğretmenlerin olacağını belirtti. Bilhassa, kız öğrencilerin kılık kıyafet seçimi konusunda ailelere yönelik de bilgilendirme çalışması yapılacağını ifade ederek, çocuklara kıyafet seçim olanağını sunan ailelerin bu geçişteki en önemli mihenk taşı konumunda bulunacağını sözlerine ekledi.
Yönetmeliğe baktığımızda, bazı çizgilerin esnek olduğunu görüyoruz. Örneğin kılık kıyafetlerde renk seçimlerine değinilmemiş. Bu bizce çok önemli bir sorun. Şöyle ki, öğrenciler mizahi ya da politik amaçlı renk seçimlerine gidebilir. Bunun örneklerini, serbest kıyafet uygulamasını henüz başlatan kimi okullarda gördük bile. Öte yandan uzun kol – kısa kol tartışması da çok su götürür. Kıyafetin uzun ya da kısa kol olduğuna nasıl karar verilecek. Benim merak ettiğim bu tarz sorular da Bakan’a sorulmaya çalışıldı ancak kendisi genel açıklama yapmayı tercih etti. Tamamen geçiş sonrası zannedersem bu uygulamanın artıları ve eksilerini daha net bir şekilde görebileceğiz.
derszamani.net Editörü ( Hakan Mertcan) [İzinsiz kopyalanamaz]
Bence çok saçma bir uygulama ohh zenginler çeşit çeşit giyebilecek peki ya fakirler?Belki de utançlarından okula bile gelemeyecekler…
bence fakirler fakir kalacak zenginler zengin şeyler giyecek
aynen
bu sebepten bir çok çocuk okulu bırakacak. sayın ömer dinçer bırakında gençlerin ağzı zaten havada kendilerini birde böyle aramasınlar.faciaaa
okula su anda farklı bır kazakla gidebiliyorum ama pantolon denemedım sanırsampantolona sorun cıkarıyorlar ama üste birşey demiyorlar
iyi hoş ama aradaki maddi aralık çok belli olacak okul kıyafeti ile hiç sorunolmuyor herkes aynı kıyafetleri giyiyor ama maddi durumu olmayanlar gerçekten çok pasif kalacaklar ayrıca birde başkalaı her gün farklı kiyafetle gelirken sizin yada bir başkasınınaynı kıyafeti 2 gün üst üste giymesi bile sorun olacak
çok haklısınız.. Sınıf farkı ortaya çıkacak. bizler yani öğrencilerde her gün ne giysem derdine düşmekten derslere konsantre olamıcaz zaten.
beyler şimdi okullar ne zaman serbest olacak
ya beyler şimdi okullar serbest mi değil mi
onu söleyin 1. dönemmi 2. dönemmi hangisi kardeşim
bişeyler söleyin sivil gitcez diyin ya
ben de merak ediyorum şimdi yarın serbest gitsem misal sorun olmayacak mı yok yazılmıcam mı yoksa ikinci dönem mi geçerli bu uygulama?
bence hiç iyi bir uygulama değil parası olmayan kardeşlrimiz ne yapcak olmaz ki ama
ben okulda bir de ingiltere amerikada oldugu gibi kantin istiyorum. onlar kendileri aliyor yemeklerini istedigi masaya oturup yiyorlar ..
ben okul serbestliginde kizlar etek ve dar
pantolon giymek yasak asiri kisa kollu ve askili giymek yasak die duydum kuzenimin okulunda yapilmis ole dedi eger meb e kantin olayi bildirilirse sevinirimm…
bence bir uygulama yapılırken herkes düşünülmeli
yani bu senede serbest gidebilrmiyiz bir cevap verin.s
evet ikinci dönem
ewt bizim okul su anda serbest
açıklamada bu konu belirtilmiş. okul müdürlükleri onay verirse diye
iyi hoş güzel oldu diyorsunuz da okullardaki sosyal farklılığı nasıl ortadan kaldıracaksınız? arkadaşlarım okul gezisine bile okul formasıyla giderken bu insanlar her gün giyecek kıyafeti nereden bulacaklar?
iyi hoş söylüyorsunuz serbest diyorsunuz fakir aileler nolacak beki serbest olursa kim öğrenciolduğu nasıl beli olacak okul içine yabancı kişiler girdiğinde nasıl anlaşılır ben serbest kıyafette katılmıyorum
arkadaşım okul kimlik kart sayesinde herkes almak mecburiyetinde güvenlikleri üst düzeyde tutulsun o zman hic birşeyler olmaz
ben okula sivil gidince hocalar bna neden sivil geldin o uygulama seneye diyorlar. ben hocalara somut bir cevap olarak ne söylemeliyim? cevaplarsanız sevinirim:)
Milli Eğitim Bakanın bu konuda okul müdürlerine bir ricası olmuştu diye hatırlatırsanız, zannedersem sorun çıkartmayacaklardır. (Yönetici)
ama doğru söylüyor ve seneye olucak.ve müdürlerede birşey söylenmedi
çok güzel çok beğendim