Öğrenci Değişiminde En Başarılı Üçüncü Ülkeyiz

erasmus başvuruları, erasmus+ nedir? öğrenci değişimi Türkiye, erasmus türkiye, erasmus öğrenci değişimi nasıl yapılır?

Dünya’nın en başarılı öğrenci değişim programı Erasmus’a başvuruda üçüncü sıraya yükseldi. Ülkemizde Erasmus öğrenci değişim programına kayıt olmak isteyen 166 üniversiteden 162’si Erasmus kayıt belgesi alarak öğrenci değişim programına dahil oldu. Buna göre Türkiye, İngiltere ve Almanya’nın ardından Erasmus’la en çok işbirliği yapan üçüncü ülke oldu.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Erasmus projesi kapsamında yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimi yapılıyordu. 2014-2020 yılları arasında yürütülecek olan yeni bir değişim projesi olan Erasmus+ ile birlikte yükseköğretim kurumlarının yanı sıra iş dünyasıyla da işbirliği planlanıyor.

Erasmus+ için başvuru yapan 166 üniversite arasından 162’si Avrupa Konseyi tarafından kabul edildi. Bu üniversiteler Erasmus+ projesini uygulayacak 4147 Avrupa üniversitesiyle ikili değişim anlaşmaları imzalayabilecek. Başvurusu kabul edilmeyen dört üniversite önümüzdeki yıl tekrar konseye başvuruda bulunabilecek.

Avrupa’dan 4500’den fazla yükseköğretim kurumu projeye entegre olmak için başvurdu. Bunlardan 4300’ünün başvurusu kabul edildi. Türkiye böylece Almanya ve İngiltere’nin ardından programa en çok katılan üçüncü ülke oldu.

Önümüzdeki yıl projeye toplam 22 bin öğretim üyesi ve öğrencinin katılması hedefleniyor. Türkiye’deki üniversiteler için Ulusal Ajans tarafından toplam 52 milyon euroluk bir hibe ayrıldı.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, 2003 yılında Erasmus’a 15 üniversitenin katıldığı ve toplam 128 öğrencinin bu projeyle birlikte yurtdışına gitme hakkı kazandığını, 2013 yılında bu sayının 70 bin öğrenci ve öğretim üyesiyle 162 üniversitenin projeye dahil olduğunu, böylece Türkiye’de her şehirdeki üniversitelerde okuyan öğrencilerin öğrenci değişimi sayesinde yurtdışına çıkma şansını yakaladığını söyledi.

Bakan Bağış ayrıca şunları da ifade etti: Erasmus+ projesiyle birlikte öğrenci değişiminin sadece Avrupa ülkeleriyle sınırlanmayacağı, bütün dünyayı kapsayan bir öğrenci değişim projesi oldu. Erasmus projesi, Türkiye’den giden ve Türkiye’ye gelen öğrenciler sayesinde bir kültür elçiliği projesi haline dönüştü. Bu sayede ülkemizin Avrupa ülkeleriyle iletişimi daha kolaylaştı.

images-1

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.