Nüfus Sayımının Nedenleri

genel-nüfus-sayımı-amaçlarıÜlkelerde belirli zaman dilimlerinde nüfusu çok boyutlu değerlendirmek ve bir çok amaç için nüfus sayımı yapılmaktadır. Nüfus sayımının yapılmasının altında bir çok etken yatmaktadır. Peki nüfus sayımının amacı nedir?

Bir ülkede ülke genelinde yaşayan insanların sayısını, ülkede yaşayan insanların yıllara göre ne oranda değiştiğini saptamak amacı ile yapılan sayıma “Nüfus sayımı” adı verilir. Yıllar geneline bakılarak doğum-ölüm verilerinde, yaşlı-genç nüfus verilerinde, çalışan-çalışmayan nüfustaki değişmelerin ne yönde olduğunu anlamak için kullanılan en doğru yöntem nüfus sayımıdır.

Bir ülkede nüfus artış hızını hesaplamak, nüfusun hangi roanlarda arttığını ya da düştüğünü saptamak, nüfus planlaması yapmak ve nüfus arttırma-azaltma çalışmaları yapmak için nüfus sayımları mutlaka yapılmalıdır. Örneğin; yapılan nüfus sayımları sonucunda çalışmayan işsiz nüfusun fazla olduğu saptanırsa bu durumda yeni iş sahaları devlet tarafından açılır ancak bu önlemler ve çalışmalar ancak nüfus sayımlarının yapıldığı zaman sonuçlara göre yapılmaktadır. Başka bir örnekle; bir ülkede yapılan nüfus sayımı sonuçlarında okuma-yazma bilen vatandaşların oranının düşük olduğu görüldüğünde bu durumda ülkede okuma-yazma seferberliği başlatılabilir.

Nüfus sayımının sayılamayacak kadar amacı ve faydası vardır. Mesela; çalışma sektörlerinde ihtiyaç duyulan eleman sayısı nüfus sayımları ile yapılan çalışmalar sonucunda uygun nüfus kesimi bu sektörlerde boş olan yerlere yerleştirilebilir ve böylece işsizlik sorunu da ortadan kaldırılmış olur.

Nüfus Sayımının Yapılış Amaçları Konusundaki Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Alanından Hemen Bizimle Paylaşın. 

2 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.