Namaz Nasıl Kılınır Günde Kaç Vakit ve Kaç Rekat Kılınır

Namaz Nasıl Kılınır, Günde Kaç Vakit ve Kaç Rekat Kılınır

Vakit namazları, günün belli zaman dilimlerinde kılınır. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı vakitleri olmak üzere beş vakit namazı kılınır. Ergenlik çağına gelmiş her müslümanın namaz kılması farz ibadettir.

Namaz kılmak için öncelikle temizlenmek, yani abdest almak gerekir. Namaza kılmanın önkoşulu kesinlikle abdest almaktır. Bir müminin Allah’ın huzuruna temiz çıkması şarttır. Bunun dışında namazların kılınışında hemen hemen hiçbir fark bulunmamaktadır. Sadece kadınlar ve erkekler arasında kılınış sırasındaki şekil farklılıkları olabilir. Mesela sabah namazı kılınırken herkes aynı şekilde niyet eder. “Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetini kılmaya” dedikten sonra eller bağlanır. İşte burada kadın erkek arasındaki namaz kılma farklılığı göze çarpar. Erkekler tekbir getirirken ellerini baş hizasında kaldırır, kadınlarsa omuz hizasında kaldırır. Tekbirden sonra erkekler ellerini bel hizasında bağlarken kadınlar göğüs hizasında bağlar.

namaz

Bundan sonraki kısımlarda namazın kılınışı birebir aynıdır. Önce subhaneke duası okunur. Ardından euzubesmeleyle birlikte Fatiha suresi ve yine ardından Kur’an’dan bir sure okunur. Sureden sonra tekrar tekbir getirilerek rükua eğilir. Rüku, namaz kılan kişinin yerle paralel hizada eğilmesi anlamına gelir. Rüku sırasında üç kere “Sübhanerabbiyelâzim” denir. Bu cümle: “Yüce Rabbim, sen bütün eksikliklerden uzaksın.” demektir. Daha sonra “Semiallahü limen hamideh” denir ve tekrar doğrulur. (Allah, kendisini öveni işitir anlamına gelir), hemen ardından “Rabbena lekel hamd” diyerek secdeye kapanır. (Rabbimiz, şükür sanadır)

Ardından ikinci rekata kalkılır ve bu sefer sadece Fatiha ve zamlı sure okunduktan sonra rüku ve secde yapılır. Secdeden sonra ayağa kalkılmaz, dizler üstünde yere oturulur.

Oturulurken bir şekil farklılığı daha vardır. Kadınlar otururken iki ayaklarını da sağa doğru yatık bir şekilde tutarken; erkekler sağ ayaklarını dik, sol ayaklarını sağa doğru yatık bir şekilde tutarlar.

Otururken Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunduktan sonra selam verilir. Önce sağ omzumuza, sonra sol omzumuza dönerek “Es-selamü aleyküm ve rahmetullah denir.” (Allah’ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun). Böylece namaz tamamlanmış olur. Her namazın rekat sayısı farklıdır.

Sabah Namazı: Toplam dört rekattır. İkisi sünnet ikisi farzdır. Önce sünneti sonra farzı kılınır.

Öğle Namazı: Dört sünnet, dört farz ve iki son sünnet olmak üzere toplam on rekattır. Önce sünnet, sonra farz, ardından son sünnet kılınır. Yalnız farz kılınırken bir şeye dikkat edilmelidir. Rekat sayısı ikiden fazla olan farz namazlarında ikinci rekattan sonraki kıyamlarda (ayakta durma) sadece Fatiha suresi okunur. Başka bir sure okunmadan tekrar secdeye varılır.  Ayrıca ilk secdeden sonraki oturma kısmında sadece Tahiyyat duası okunur. Ardından tekrar kıyama geçilir. İkinci secdeden sonraki oturuşta tahiyyatla birlikte salli-barik ve Rabbena duaları okunur.

İkindi Namazı: Dört sünnet ve dört farz olmak üzere toplam sekiz rekat olarak kılınır. Önce sünnet sonra farzı kılınır. Sünnette dikkat edilecek nokta şudur. Secdeden sonraki oturuşta Tahiyyat duasıyla birlikte salli-barik duaları da okunur. Daha sonra kıyama geçilir. Üçüncü rekatta namaza yeniden başlıyormuş gibi Subhaneke, euzu besmele ve fatihanın ardından zamlı sure okunur ve secdeye varılır. Son secdeden sonra Tahiyyat, salli-barik ve Rabbena duaları okunduktan sonra selam verilir ve namaz tamamlanır.

Akşam Namazı: 5 rekattır. Üçü farz ikisi sünnettir. Önce farz namazı ardından sünneti kılınır. Bu namazın farzında ilk secdeden sonra sadece Tahiyyat duası okunur ve kıyama geçilir. Üçüncü rekatta sadece Fatiha suresi okunduktan sora rüku, secde ardından Tahiyyat, salli-barik ve Rabbena duaları okunarak namaz tamamlanır. Sünnet diğer namazlar gibi kılınır.

Yatsı Namazı: Toplam on üç rekattır. Dört sünnet, dört farz, iki son sünnet ve üç vitr namazı şeklinde kılınır. Yatsı namazının sünneti ikindinin sünneti gibi kılınır. Farzında ilk secdeden sonra Tahiyyat duası okunur ve tekrar kıyama geçilir. Sonraki rekatlarda sadece Fatiha suresi okunur. Son sünneti sabahın sünneti gibi kılınır. Vitr namazının kılınışı diğer namazlardan biraz daha farklıdır. Niyet ettim Allah rızası için vitr namazını kılmaya diye namaza başlanır. Başlangıç diğer namazların sünneti gibidir. İlk secdeden sonraki oturuşta Tahiyyat duası okunur ve tekrar kıyama geçilir. Üçüncü rekatta Fatiha ve bir sure okunduktan sonra başlangıç tekbirinde olduğu gibi tekbir getirilir, eller kaldırılır ve tekrar bağlanır. Bu rekatta kunut duaları okunur. Ruku ve secde yapıldıktan sonra oturulur, dualar okunur ve namazlar tamamlanır.

Günde Kaç Vakit Namaz Kılınır ve Namaz Nasıl Kılınır Konusunda Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

3 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.