Mevsimlik Göç Nedir Nedenleri ve Sonuçları

11544Kırsal kesimlerdeki bazı ailelerin kentlere yani büyük şehirlere, tarım faaliyetlerinin büyük ölçüde yapıldığı yerlere ayrıca yaz turizminin geliştiği yerlere bir süreliğine çalışmak üzere gitmelerine “Mevsimlik göç” adı verilir.

Mevsimlik göç nedeniyle her sene binlerce işçi aile çoluk çocuğunu alarak kilometrelerce yol gider ve bahar aylarında Doğu ve Güneydoğu’dan Karadeniz, MArmara, Ege ve Akdeniz bölgelerine mevsimlik göçler yaşanır.

Mevsimlik göçler genellikle işçi göçleridir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bahar aylarının gelmesi ile işçiler ailelerini de alarak Marmara, Ege Karadeniz ve Akdeniz bölgelerine giderek soğan, pamuk, fındık ve çay toplarlar. Mevsimlik göçler yaşlaşık 6 ay civarında sürmektedir bu süre zarfında ise insanlar yaşadıkları yerden ve evlerinden uzak kalmaktadır. Mevsimlik göçlerden ise en çok çocuklar zarar görmektedir çünkü bu dönem içinde okullarından ve doğal olarak da eğitimlerinden geri kalırlar.

Çocukların mevsimlik göç nedenleri ile evlerinden ve özellikle de okullarından uzak kalması sonucunda çocuklar hem derslerinden geri kalırken hem de diğer çocuklar gibi karne almanın mutluluğunu ve heyecanını yaşayamıyorlar.

Mevsimlik göçlerin çocuklara olan bu zararının yanı sıra mevsimlik göçlerin yapıldığı yerlere bahar aylarında büyük bir nüfus akışı olmaktadır bu durumda da kaynaklar yetersiz hale gelmektedir. Bununla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri mevsimlik göç verdikleri için boş kalmaktadır ve bu alanlardaki tüm ekonomik faaliyetler neredeyse durma noktasına gelmektedir.

Mevsimlik Göç Nedir Nedenleri Konulu Yazımız Hakkındaki Yorum ve Görüşlerinizi Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.